Камерон: Нови премијер одлучиваће о Брегзиту

Британија не сме окренути леђа Европи или остатку света иако напушта ЕУ, рекао је премијер Уједињеног Краљевства Дејвид Камерон, поручивши да ће о раздруживању одлучивати његов наследник. Британска влада саопштила је да је формирала посебан департман који ће бити надлежан за Брегзит. Од предстојећег самита европских лидера очекују се одлуке и договор како ће се решавати технички и политички излазак Велике Британије из својих редова.

Камерон је истакао да у овој фази неће покренути формалне разговоре о иступању те земље из Уније.

"Резултат референдума није онакав какав сам желео да буде, али се он мора поштовати и спровести на најбољи могући начин. Британска влада у овом тренутку неће активирати члан 50 Лисабонског споразума", рекао је Камерон, обраћајући се посланицима у британском парламенту.

"Морамо да одлучимо какву врсту односа желимо са ЕУ. Како је нагласио, о томе ће одлучивати нови премијер и његов кабинет.

Иако сматра да "резултат референдума није најбољи за Британију, Камерон сматра да резултат мора да се поштује и спроведе на најбољи могући начин.

Лидер Конзервативне партије каже да неће бити непосредних промена за грађане ЕУ који сада живе у Великој Британији.

Камерон је нагласио да иступање из Уније неће ићи глатко за британску економију, али да британске финансијске институције имају "снажне планове и могу издржати неизвесности након иступања из блока", преноси АП.

У међувремену, британска влада је саопштила да је формирала посебан департман који ће бити надлежан за Брегзит и оценила да је референдум о независности последња ствар која је у новонасталој ситуацији потребна Шкотској.

Премијер Камерон осудио је ксенофобичне инциденте који су се догодили после победе Брегзита.

Нови департман "интензивно ће радити на спровођењу реформи у циљу стварања услова за рад новог премијера", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се такође наводи да је референдум о независности последње што је потребно Шкотској у новонасталој ситуацији и додаје да је он већ одржан 2014. године, када се већина Шкота изјаснила за останак унутар Уједињеног Краљевства.

Апел на смиривање страхова од економске будућности земље

У политичким партијама превирања, док званичници покушавају да смире страсти и ублаже страхове од економске будућности земље.

"Неће бити буџета за хитне случајеве. Пензије су сигурне, фунта је стабилна и тржиште је стабилно. То су добре вести", истиче бивши градоначелник Лондона и присталица Брегзита Борис Џонсон.

Али Бриселу се сада жури, одатле поручују да нема времена за импровизације и да Британија мора да одлучи ко је заправо представља. Доналд Туск је био у Паризу и Берлину. О Брегзиту разговарају лидери Француске, Немачке и Италије. Важно је, кажу, да се спречи одлазак других земаља из европског блока.

Немачка канцеларка Ангела Меркел упозорава да Европска унија не може себи да дозволи дугу неизвесност.

Са поруком да обе стране морају да сачувају снагу и нађу решење у обостраном интересу, амерички државни секретар дошао је прво у Брисел, а затим иде у Лондон.

Према речима Џона Керија, гнев неће помоћу у решавању фундаменталних проблема у процесу разлаза Европске уније и Велике Британије. "Важно је сачувати прибраност", додаје Кери.

Од предстојећег самита европских лидера очекују се одлуке и договор како ће се решавати технички и политички излазак Велике Британије из својих редова. Важно је, кажу, да се економија и финансије унутар Уније даље стабилизују, берзе и инвеститори умире.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара