Дојче веле: Још један шпански аперкат за Европу

Формирање владе у Шпанији биће тешко и након ових избора на којима нико није освојио апсолутну већину, пише "Дојче веле" цитирајући политичког аналитичара Бернда Ригерта који поручује - што више власти у рукама левице –тим горе за Европску унију.

Јачање шпанских популиста, како се наводи, не значи ништа добро због њиховог одбијања да спроведу у дело економско-политичке препоруке Европске комисије, што у време процеса изласка Британије из ЕУ додатно појачава нестабилност еврозоне.

Лидер Подемоса, Пабло Иглесијас, често мере штедње тумачи као "злопаћење диктатуром штедње" што аналитичар Ригерт оспорава чињеницом да тројка коју чине Европска комисија, Европска централна банка и ММФ никада нису биле у Шпанији и да зато "ништа и не могу да диктирају".

"То је погрешно. Шпанија није, попут Грчке или Португалије, директно спасена од банкрота европским фондовима, већ је подигла кредите како би спасла своје полутруле банке", тврди Ригерт и додаје да Шпанија не штеди већ "раздрагано ствара дугове веће од оних које би еврозона допустила".

Осим економских проблема, Дојче веле се осврће и на критичну ситуацију са Каталонијом коју пореди са актуелном ситуацијом у Британији која се , како оцењује, "урушава због статуса Шкотске".

Ригерт наглашава да, за разлику од бројних левих опозиционих снага у другим земљама Европе, шпански Подемос жели да остане у ЕУ.

У Шпанији су у недељу одржани парламентарни избори, на којима ниједна странка ни коалиција није добила апсолутну већину. Зато конзервативци имају шансе за мањинску владу, наводи Дојче веле.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво