Размена Москве и Кијева, Савченкова стигла у Украјину

Украјински пилот Нађа Савченко враћена је у Кијев, док су руски војници враћени у Москву, јављају светски медији. Владимир Путин поручио да је Савченкова помилована из хуманитарних разлога и како би се смањиле тензије између две земље.

Савченкова, која је у Русији била осуђена на 22 године затвора, ослобођена је и враћена авионом у Украјину.

Руске власти су пустиле Савченкову на слободу у замену за двојицу руских држављана који су се налазили у затвору у Украјини.

"Хвала свима што сте се борили за мене. Да није било вас политичари би ћутали. Спремна сам да се поново жртвујем на фронту за Украјину", рекла је Савченкова окупљеним новинарима и грађанима у Кијеву.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је председник Владимир Путин помиловао Нађу Савченко. Путин је нагласио да је помилована из хуманитарних разлога.

Руски председник је напоменуо да се нада да ће њено ослобађање смањити тензије између две земље и спречити нове жртве. 

Kaко јавља РТ, Јевгениј Јерофејев и Александар Александров, који су били размењени за Савченкову, долетели су на московски Аеродром Внуково специјалним летом из Кијева.

Украјинска влада је помиловала двојицу руских заробљеника како би они били замењени за Савченкову.

Украјнски председник Петро Порошенко, који је потписао уредбу о помиловању, рекао је да ће његова земља повратити контролу над источним делом територије која је под контролом проруских снага и Крима од Русије на исти начин на који су вратили пилота Нађу Савченко.

"Како смо вратили Савченко тако ћемо вратити Донбас и Крим", рекао је Порошенко, јавиле су светске агенције.

Савченкова је у марту у Русији осуђена на 22 године затвора због наводне умешаности у убиство двојице руских новинара на истоку Украјине 2014.

Александров и Јерофејев ухапшени су у мају прошле године у Луганској области и осуђени су за тероризам и учествовање у рату на истоку Украјине на 14 година затвора.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво