Ердоганова порука Бриселу: Наставите својим путем

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је Европској унији да Турска неће променити антитерористичке законе у замену за визну либерализацију. "Ми идемо својим путем, ви наставите својим", навео је Ердоган.

Ердоганова порука уследила је дан након што је објављено да се премијер Ахмет Давутоглу, који је преговарао са ЕУ, повлачи са функције.

Европска унија је тражила од Турске да промени антитерористичке законе као услов за визну либерализацију.

Брисел тражи од Турске да сузи своју широку дефиницију тероризма која би била у складу са ЕУ стандардима. Ипак, Ердоган је то одбио инсистирајући да се Турска налази под константном претњом тероризма.

У среду је Европска комисија предложила укидање виза за грађане Турске уз поруку да је та земља испунила 67 од укупно 72 техничка мерила утврђена за укидање виза.

Турској је преостало да испуни још пет мерила до краја јуна, у вези са областима као што су борба против корупције и тероризма, као и да уведе биометријске пасоше до краја године. 

Ердоган је, после оставке Давутоглуа, рекао и да би требало што пре организовати референдум о уставним реформама која дају шира овлашћења шефу државе, јавиле су светске агенције.

"Неопходно је да хитно одлучимо о новом Уставу с председничким овлашћењима. У најкраћем року је потребно организовати гласање о том питању", рекао је Ердоган. 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи