Меркел: Ако се не заштите границе ЕУ, вратиће се национализам

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је европске лидере да заштите спољне границе Европске уније, и упозорила да у супротном прети опасност од повратка национализма.

Одбрана граница представља "изазов за будућност Европе" од Медитерана до Северног пола, рекла је Ангела Меркел, на заједничкој конференцији за новинаре са италијанским премијером Матеом Ренцијем у Риму, преноси АФП.

Меркелова је истакла да је на коцки слобода кретања у Европи, пошто се континент бори са најгором миграционом кризом од Другог светског рата, а угрожена је, како је додала, и будућност Шенген зоне. 

Том приликом Ренци је рекао да су Италија и Немачка снажно против плана Аустрије да изгради ограду на својој граници са Италијом, наводи Ројтерс.

"Изразили смо потпуно противљење, а на неки начин и шокираност ставом који су усвојили наши аустријски пријатељи", истакао је италијански премијер.

Аустрија је саопштила да планира да подигне ограду на прелазу Бренер који дели са Италијом како би "каналисала" људе, подсећа британска агенција, и додаје да је то један од граничних прелаза које мигранти користе на путу ка северној Европи.

Ренци, који страхује од поновног надирања миграната у Италију, нагласио је потребу за "стратегијом за Африку" после затварања балканске мигрантске руте и постизања споразума између ЕУ и Турске у циљу заустављања прилива људи преко Егејског мора, преноси АФП.

"Не слажемо се кад је реч о начину финансирања новог споразума о мигрантској кризи који је предложила Италија", рекао је Ренци и додао да је Немачка против коришћења еврообвезница за финансирање афричких земаља, из којих велики број људи одлази за Европу.

Важно је инвестирати у Африци, закључио је италијански премијер, поручивши да се Италија залаже за дугорочну стратегију и да ЕУ мора да преузме вођство.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво