За одбијање избеглица, казна 250.000 евра по човеку

Европске земље које буду одбиле да поделе терет избегличке кризе, мораће да плате око 250.000 евра по избеглици, објавили су "Фајненшел тајмс" и "Политико", наводећи да је то предвиђено новим предлогом Европске комисије који ће данас бити обелодањен. Министри земаља централне Европе негодују.

У питању је казнена клаузула, што је један од најспорнијих делова предложене измене "Даблинских прописа", навели су неименовани европски званичници.

Извори наводе да, међутим, постоји могућност да се о овој мери расправља и наредних дана и да би та клаузула могла да се измени.

И Политико указује да ће европске земље, које буду одбиле сарадњу, морати за то скупо да плате.

Ројтерс је, такође, објавио да ће Европска комисија данас предложити реформу правила азила, у време када међу владама земаља ЕУ постоје дубока размимоилажења о приступу мигрантској кризи.

ЕК је прошлог месеца наговестила могућност да укине правило из такозваног "Даблинског система", по коме је за азиланте одговорна прва држава ЕУ у коју уђу, што је представљало велики терет за Грчку и Италију.

Ројтерс међутим наводи, позивајући се на два извора ЕУ, да ће у предлогу Комисије бити задржан принцип "прве земље", али да ће бити укључен и централни план распоређивања тражилаца азила по Европи, како би се земљама на ободима Уније дала могућност да их преселе, уколико прилив азиланата буде сувише велик.

Један извор ЕУ рекао је да ће Комисија такође предложити "механизам финансијских санкција" за земље које одбију да прихвате азиланте.

"То треба да буде више од симболике, али и да се схвати као цена која се не може платити. Ако нека држава чланица не покаже солидарност у прихватању избеглица, то мора надокнадити финансијском солидарношћу", рекао је тај извор.

Прошле године, Комисија је сугерисала да би се државама могла дати могућност да, уместо да прихватају азиланте, плате 0,002 одсто националног дохотка за помоћ мигрантима. Европски лидери, међутим, нису то одобрили.

Један европски дипломата у Бриселу рекао је да би нови предлог о финансијском кажњавању такође био непопуларан.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво