Све више супербогатих Кинеза

Кина друга највећа привреда на свету, одмах иза Америке. У стопу је прати и по броју супербогаташа. Захваљујући процвату тржишта некретнина и деоница, број Кинеза чија се имовина мери милијардама долара скочио у протеклих годину дана са 101 на 130.

Кинези су финансијску кризу успели да преброде без већих губитака, за разлику од многих на Западу, чије се богатство истопило или су банкротирали. Однедавно, ова земља је друга највећа привреда на свету, одмах иза Америке. Сада је у стопу прати и по броју супербогаташа.

Захваљујући процвату тржишта некретнина и деоница, број Кинеза чија се имовина мери милијардама долара скочио је у протеклих годину дана са 101 на 130.

Кинеска привреда је и у протеклих десет месеци најдубље глобалне кризе успела да одржи привредни раст између осам и девет одсто.

Аналитичари оцењују да је добитна комбинација, масовне владине инвестиције у инфраструктуру и мање дажбине на извозну робу. Кинески извоз и увоз бележе најмањи пад у протеклих 10 месеци. Заједно 130 Кинеза имају 571 милијарду долара. То је за готово трећину више него прошле године.

"Кина се одупрла највећој кризи која је погодила Запад у последњих 70 година и тамо богатство и даље расте. Кључни фактор раста је урбанизација, много се гради и за то су неопходне услуге грађевинских компанија, произвођача гвожђа и челика. Значајан профит се остварује и у ауто-индустрији", рекао је аналитичар Руперт Хугеверф.

Уносна зелена технологија 

Најбогатији Кинез је Ванг Чуанфу, чије се богатство процењује на пет милијарди долара. Бави се производњом електричних аутомобила и батерија. Да заузме водећу позицију помогли су му раст кинеске аутоиндустрије за 30 одсто и то што удео у фирми има амерички милијардер Ворен Бафет.

Некада прва жена на врху, Џанг Јин, на другој је позицији. Зову је краљицом рециклаже јер је богатство стекла када је основала компанију за рециклирање папира. На трећем месту је Су Жонгмао, власник фирме за некретнине.

На врху су они чији су послови повезани са зеленом технологијом. Произвођачи еко аутомобила, батерија које се допуњавају, власници компаније за рециклирање. То су уносни послови и производи и ускоро нећемо моћи без њих.

Број Кинеза који на рачуну имају више од 150 милиона долара, у задњих пет година се повећао за десет пута, највише захваљујући процвату тржишта некретнина и деоница.

Има још много милијардера који нису обухваћени истраживањима и који своје богатство граде далеко од светла рефлектора. Верује се да је стваран број милијардера у Кини двоструко већи и да их је 260.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво