Њујоршки ватрогасци: Пожар у цркви Светог Саве "сумњив"

Пожар у којем је изгорела црква Светог Саве на Менхетну је "сумњивог" порекла, рекао је други човек њујоршких ватрогасаца Мајкл Гала. Поред Њујорка, гореле су и православне цркве у Русији, у Мелбурну и Сиднеју. Аустралијска полиција је саопштила да према првим показатељима има индиција да је пожар у Сиднеју подметнут.

Ватра у којој је изгорела црква Светог Саве се чини много интензивнијом од пожара изазваних свећама, рекао је Гала Њујорк посту.

"Нисмо били одмах у могућности да одредимо узрок пожара, због чега се води као сумњив", рекао је заменик шефа њујоршких ватрогасаца.

Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорела је у пожару који ју је захватио oкo 17 часова по локалном времену, само неколико сати након што су верници у њој присуствовали ускршњој литургији.

Чувар цркве је утрчао и покушао да заустави пламен, али је удахнуо велику количину дима, због чега му је пружена медицинска помоћ.

Истрага о пожару је у току, а полиција искључује могућност терористичког акта.

Ватрогасци, који су тек после три сата ставили пожар под контролу сумњају да ће уопште бити могуће утврдити где је ватра избила, јер је штета велика, а дрвеног крова више и нема.  

Црква, позната и као Капела Тројства, саграђена је пред крај 19. века по нацрту архитекте Ричарда Упџона и грађена је у готском стилу. 

Током Ускршњих празника пожари су избили и у два православна храма у Аустралији, у грчкој цркви и канонски непризнатој македонској цркви.

У великом пожару до темеља је изгорела Македонска православна црква у Рокдејлу једном од квартова Сиднеја, јавља дописник РТС-а из Сиднеја Драган Царан. Здање које још датира из 1890. године налази се у непосредној близини страчког дома који је одмах евакуисан. Пожар који је избио око 22 часа на сам Ускрс гасило је око 50 ватрогасаца.

У међувремену полиција је саопштила, а пренео радио Еј-Би-Си, да према првим показатељима има индиција да је пожар подметнут.

Још једна православна богомоља страдала је у Викторији а у Мелбурну је делимично оштећена и грчка православна црква Благовести

И на северу Русије горео је храм. У комплексу манастира Валам, дим и ватра су примећени у недељу ујутру, а пламен је захватио око 800 квадратних метара зграда из 19. века, поред самог манастира. Из комплекса су сви на време евакуисани.

Дарко Трифуновић са Факултета безбедности сматра да сви ови пожари тешко да могу да буду случајност с обзиром на број цркава. 

"Некада начин на који је изведен неки напад говори о томе ко је починилац. Овде су све четири цркве запаљене као да постоји договор, као да начин извршења указује на извршиоца, али треба сачекати резултате истраге", каже Трифуновић.

Он очекује да ФБИ преузме истрагу и да ће повезати сва четири случаја.

Према његовим речима, треба иницирати међународну истрагу која треба да покаже ко стоји иза свега овога. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво