ЕУ и УН критикују нову политику на "балканској рути"

Европска унија и Уједињене нације критиковале су нову рестриктивну политику на мигрантској балканској рути, на којој је стотинама Авганистанаца онемогућено да пређу у Македонију.

Директори полиција Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и Македоније издали су прошле недеље саопштење о договору да заједнички профилишу и региструју избеглице на граници Македоније и Грчке, као и да предузму низ додатних активности усмерених на управљање том ситуацијом.

Како је раније наведено, преко територије Македоније, Србије, Хрватске, Словеније и Аустрије моћи ће да пролазе само избеглице из ратом захваћених земаља.

"Нова правила онемогућавају улаз људима који желе да се уједине са својим породицама, избегавају војну регрутацију или беже од личних сукоба", наводи се у саопштењу ЕУ, у којем се изражава забринутост због таквог приступа.

УНХЦР наводи да нова политика "повећава ризик у заштити избеглица и тражилаца азила, посебно оних с специфичним потребама".

Додаје се да су мере повећале ризик да законити тражиоци азила могу да буду враћени или да "остану на отвореном, изложени хладном времену и ризику насиља и експлоатације".

Међународна организација Лекари без граница такође је осудила мере полиције.

"Европске владе на овој рути настављају да измишљају нове и арбитрарне критеријуме, с јединим циљем да смање прилив људи, по сваку цену и потпуно изостављајући хуманитарне потребе", додаје се у саопштењу организације.

Организација наводи да се 60 Авганистанаца налази на ничијој земљи између Србије и Македоније.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво