Лавров: Улазак Црне Горе у НАТО вештачка одлука

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је да о безобзирном ширењу НАТО-а на Исток најбоље сведочи "вештачка одлука" о уласку Црне Горе у пакт, која том савезу неће додати никакву безбедност. Турска тајно сарађује са Исламском државом, а могућ је и војни сценарио у Сирији, додао је шеф руске дипломатије у интервјуу за "Московски комсомољец".

На констатацију новинара да "су неки од најближих спољнополитичких партнера Русије чланице НАТО-а" и питање "зашто је Русија тако нервозно реаговала на жељу Црне Горе да уђе у Алијансу", министар Лавров је одговорио да Москва "није реаговала на жељу Црне Горе" и да "не би рекао да је реаговала нервозно".

"Ми смо били убеђени, као и сви који су то замислили, да је то вештачка одлука. Никакву безбедност неће повећати чланицама НАТО-а. Објашњења да то жели црногорски народ разбијају се о аргумент да, ако је то тако, зашто се онда не одржи референдум", рекао је Лавров у другом делу интервјуа листу Московски комсомољец.

Шеф руске дипломатије је истакао да Подгорица категорички не жели референдум.

"Зна да, највероватније, народ, који је био жртва НАТО бомбардовања пре пар деценија, то није заборавио, и да ће тешко са ентузијазмом прихватити идеју свог руководства да се много тога заборави уласком у НАТО", додао је Лавров.

Према његовом мишљењу, НАТО манипулише малим земљама, говорећи им да ће им бити гарантована безбедност уколико уђу у тај савез.

Лавров сматра да НАТО искоришћава "руску претњу" и врши "вештачко, безразложно форсирање страха", чиме покушава да освоји геополитички простор све ближе руским границама.

"Ствар није у Црној Гори. Ствар је у томе како се НАТО односи према развоју односа не само са Русијом, већ у осигурању глобалне безбедности. НАТО одговара за своју територију и, како је записано у Вашингтонском споразуму, обезбеђује колективну одбрану. Али, онда нека остану унутар својих граница, па их нико неће дирати", рекао је Лавров.

"Тајни преговори Турске и Исламске државе"

Шеф руске дипломатије рекао је да Турска и Исламска држава у тајности разматрају нове начине кријумчарења.

"Постоје индиције да руководство Исламске државе одржава тајне контакте са турским званичницима", рекао је Лавров.

Према његовим речима, Турска и ИД разматрају алтернативне опције у тренутним околностима, у којима су руски ваздушни удари озбиљно ограничили могућности традиционалних рута кријумчарења, преноси Тас.

"Веома смо забринути због порука које константно долазе, јавно и преко приватних канала, да Турска планира или је можда већ почела да полаже право на делове сиријске територије, под изговором да тамо подиже кампове у којима би се сакупљале сиријске избеглице јер им није дозвољено да пређу турску границу", рекао је Лавров.

Турска стално говори о формирању безбедносне зоне на сиријској територији, ослобођеној од Исламске државе, истакао је руски министар спољних послова, додајући да је, према руским информацијама, Анкара то питање већ разматрала у НАТО-у.

"То ће, наравно, представљати кршење свих принципа међународног права и у великој мери довести до ескалације сукоба", истакао је Лавров.

"Могућ војни сценарио у Сирији"

Министар Лавров је оценио да је, с обзиром на ставове појединих држава, могуће и војно решење сиријске кризе и указао да Москва примећује да је то жеља извесног броја земаља у том региону.

"Ако преговори пропадну, или ако чак и не почну, онда ће нагласак вероватно бити стављен на решења која подразумевају силу, као што то неке земље отворено кажу. Њих мотивише, како ја то схватам, готово лична мржња према Башару ел Асаду", рекао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, на састанку Међународне групе за подршку Сирији у Бечу, Русија и САД су показале спремност и предложиле да се у документа, а потом и у резолуцију Савета безбедности УН, унесе једноставна реченица која гласи "за сиријску кризу нема војног решења", преноси Тас.

"САД, Русија и европске земље су се за то заложиле, али су неки амерички савезници у региону одлучно блокирали ту идеју, тако да је то (војни сценарио) сасвим могуће. Сада чујемо и најаве о плановима за слање копнених снага", истакао је Лавров.

Руски министар спољних послова оценио је да коалиција са САД на челу неће дозволити Турској, која је њена чланица, да реализује своје "сулуде" планове о инвазији пуних размера на Сирију.

"Не мислим да би то икада могло да се догоди. Мање провокације, о којима сам говорио, као што је подизање шаторских кампова или припрема за градњу објеката 100 до 200 метара унутар сиријске територије, ипак не представљају упад пуних размера", закључио је Лавров, говорећи за Московски комсомољец.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво