ЕУ: Седам држава блокирало Шенген

Европска комисија саопштила да је Аустрија одлучила да "због ситуације с имигрантима, која је измакла контроли", до фебруара продужи од септембра уведени надзор унутрашњих шенгенских граница. Тиме је укупно седам држава ЕУ увело привремени гранични надзор унутар шенгенског простора.

Ту информацију изнела је представница за штампу у Европској комисији Наташа Берто.

Медији у ЕУ преносе и најаву владе у Љубљани да ће увести проверу пасоша и идентитета путника на словеначким границама.

Берто је навела да су, на темељу шенгенских одредаба за "принудне прилике" Шведска, Данска и Норвешка завеле надзор на шенгенским међама.

Додала је да су због процене о претећој ситуацији, што је сагласно шенгенским правилима, такве мере предузеле Аустрија, Француска, Немачка и Малта.

"Аустрија је Европску комисију већ у септембру обавестила да уводи привремени надзор на унутрашњим шенгенским границама, сагласно статуту и одредбама Шенгена", објаснила је Наташа Берто.

Влада у Бечу је сад Комисији у Бриселу ставила до знања да је "продужила ту привремену граничну контролу до фебруара због тога што је ситуација с имигрантима измакла контроли".

Словенија одбија заједничку контролу

Медији у ЕУ су пренели и изјаву представника аустријског министарства спољних послова да би "следећа етапа могла бити увођење контроле на словеначким границама".

Међутим, министарка унутрашњих послова Словеније Весна Гјеркеш Жнидар одбацила је могућност заједничке контроле Словеније, Аустрије и Немачке на јужној словеначкој граници према Хрватској.

Оценила је да би то повећало опасност да се Словенија претвори у такозвани "хот спот", где би се задржао велик број миграната које Аустрија и Немачка не би хтеле да приме, а изразила је и очекивање да ће будућа хрватска влада према контроли прилива миграната имати конструктивнији однос од досадашње.

Италијански листови јављају да је вест о заједничкој контроли забринулла и власти у Риму јер би се могло десити да се избеглице и мигранти нагомилају на италијанским границама ако више немају пролаза преко Аустрије и Словеније.

Римске власти су се узнемириле и због тога што су се немачка канцеларка Ангела Меркел и њен кључни страначки партнер, баварски премијер Хорст Зехофер договорили да много брже одбацују захтев за азил мигрантима који долазе са севера Африке.

Реч је о Мароку, Алжиру и Тунису где би имигранти, који у остали део ЕУ долазе преко Италије, били враћани по убрзаном поступку, али је проблем што то нису "безбедне земље" у погледу владавине права и демократије.

Странка ЦДУ канцеларке Меркел и њена партнерска баварска партија ЦСУ желе да убеде главног партнера у влади, социјалдемократску СПД, да усвоје закон сличан ономе који је уведан за државе Западног Балкана, а то значи да практично немају никаквих могућности за азил. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво