Иза насиља над женама стоји Исламска држава?

Аналитичари и дипломатски званичници у Европској унији сматрају да ће по имиграциону политику ЕУ бити поражавајуће ако се испоставе као тачне назнаке немачких власти и европских обавештајних извора да је насиље избеглица над женама за Нову годину у Немачкој добрим делом подстакла Исламска држава.

Ако би се тврдње аналитичара потврдиле, то би значило да су међу избеглицама "арапског и северноафричког порекла", који су пљачкали и сексуално напаствовали жене и девојке у Келну и још неким градовима, били припадници или помагачи терористичке Исламске државе који су убачени у талас миграната пристиглих у Европу.

Министар полиције Северне Рајне Вестфалије Ралф Јегер потврдио је да извештаји полиције и сведока у Келну "показују да су нападачи, практично у потпуности били имигранти... арапског или северноафричког порекла".

Званичници Европске комисије рекли су да истраге немачких власти треба да дају одговоре на то ко су тачно били насилници и да ли су то учинили по нечијем упутству или наређењу.

За сада, европски званичници сматрају да догађаји у Немачкој, Шведској и још неким чланицама ЕУ, не треба да доведу до драстичног заокрета у заштити спољних граница ЕУ.

Председник Комисије Жан-Клода Јункера рекао је немачкој телевизији РТЛ да "имиграција не сме изменити европске вредности".

"Европа је одлучна да остане оно што јесте", нагласио је Јункер који ће се у среду у Немачкој састати с канцеларком Ангелом Меркел.

Поводом захтева Чешке и Словачке за хитним ванредним састанком на врху ЕУ за заустављање прилива миграната, представници Европске комисије су нагласили да је за то надлежан једино Савет министара, те да су лидери ЕУ у децембру одлучили да се снажно заштите спољне границе Уније и уведе моћна европска гранична и поморска стража.

Европски званичници нису коментарисали наводе да су немачки медији и полиција неколико дана скривали од јавности сексуалне нападе у Келну.

Шеф келнске полиције Волфганг Алберс је, за сада, једини високи функционер који је платио цену за то што је полиција заказала у осујећивању напада.

Притисак на канцеларку Ангелу Меркел је порастао и она је подржала усвајање новог закона по којем ће протерани бити и мигранти који буду условно осуђени за ситније преступе.

Немачки министар правосуђа Хајко Мас рекао је да има сазнања да су напади "били планирани и усаглашени", а западноевропски медији су пренели назнаке обавештајних извора да је иза тога бар делом могла стајати терористичка Исламска држава.

Аналитичари више листова и интернет портала у ЕУ су, због начина масовног окупљања и групног насртаја напасника на жене, склони закључку да су насилници имали смернице Исламске државе.

Немачки лист Билд је објавио да су неки чак имали писана упутства на немачком и арапском шта да говоре девојкама приликом напада, у чему аналитичари препознају методе Исламске државе за дестабилизацију и поделу европских друштава.

Такав терор Исламска држава спроводи и на територији којом влада у Ираку и Сирији, а сексуално насиље примењује посебно против неисламских или "непослушних" муслиманских етничких заједница, попут шиита.

Посебан пример је сексуално ропство и продаја јазидских жена и девојака, које излажу као стоку на сајмовима и превозе аутобусима под стражом, како је то у репортажи описао новинар Њујорк тајмса.

Отуд аналитичари на догађаје у Келну гледају као на нову тактику Исламске државе да зада ударац европском начину живота и вредностима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво