Читај ми!

Четири министра о Сирији, нове идеје на столу

Сједињене Америчке Државе, Русија, Турска и Саудијска Арабија изнеле су нове идеје на министарском састанку у Бечу о решавању сиријске кризе и политичкој транзицији у тој земљи, јавиле су светске агенције.

Шеф америчке дипломатије Џон Кери изјавио је да би наредног петка требало да буде одржан нови међународни састанак о Сирији.

"Сложили смо се данас да наставимо разговоре у нади да ће нови састанак бити наредног петка, али с још више земаља у циљу проналаска политичког решења сиријске кризе", рекао је Кери новинарима у Бечу.

Данашњи састанак имао je за циљ "проналазак нових решења како би се Сирија извукла из ћорсокака грађанског рата", рекао је Кери и додао да су сви учесници скупа свесни да ће то бити веома тешко.

Кери је рекао да је данашњи састанак с колегама из Русије Сергејом Лавровом, Турске Ферудином Синирлиоглуом и Саудијске Арабије Аделом ел Џубеиром био конструктиван и продуктиван с новим изнетим идејама о политичкој транзицији у Сирији.

Напоменуо је да "не долази у обзир" да Иран за сада учествује у тој дипломатској офанзиви.

Лавров је позвао САД, Саудијску Арабију и Турску да се придруже координационом центру у Аману о чему се раније данас договорио с Јорданом.

У том центру би требало да се координишу ваздушни напади на положаје Исламске државе.

Руски министар је о политичкој транзицији рекао да је на сиријском народу да одлучи о судбини сиријског председника Башара ел Асада и додао да се о том питању САД и Русија не слажу.

"О судбини сиријског председника треба да одлучи сиријски народ", рекао је Лавров новинарима у Бечу и поновио да се Русија противи "принудном" одласку Асада с власти.

Састанак четири министра уследио је после ненајављене Асадове посете Москви, где су он и руски председник Владимир Путин разговарали о руским војним операцијама у Сирији.

САД и друге земље сматрају да руски ваздушни напади подржавају Асада и да не гађају положаје екстремистичке Исламске државе.

Од марта 2011. године када је почео грађански рат у Сирији погинуло је 250.000 људи док је неколико милиона Сиријаца напустило своје домове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво