Читај ми!

Историјски договор о иранском нуклеарном програму

Иран и шест светских сила постигли су историјски договор о нуклеарном програму те земље. Договором отворено "ново поглавље наде", поручује ирански министар иностраних послова Мухамед Џавад Зариф. Савет безбедности УН почео је да припрема резолуцију о споразуму.

Министар иностраних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф оценио је у Бечу да је договором у вези са дугогодишњим нуклеарним спором "отворено ново поглавље наде", преноси Танјуг.

"Постигли смо договор који није савршен ни за једну страну, али је било оно што смо могли да постигнемо и то је велико достигнуће за све нас", рекао је Зариф.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини нагласила је да је договор више него споразум о нуклеарном питању.

"Ово је договор који може да отвори пут за ново поглавље у међународним односима, и показује да дипломатија, координација и сарадња могу да превазиђу деценије тензија и конфронтација", поручила је Могеринијева.

Председник Ирана Хасан Рухани, како преносе агенције, рекао је да ће споразум отворити "нове хоризонте", којим ће "непотребна криза" бити решена.

У поруци на Твитеру Рухани је истакао да је сада могуће фокусирати се на заједничке изазове, указујући на Исламску државу.

Министар иностраних послова Француске Лоран Фабијус подсетио је да је споразум довољан за најмање десет година, као и да ће главне силе пратити брижљиво како ће Иран користити новац од укидања санкција.

Упитан да ли је забринут да би новац који би добио укидањем санкција Иран могао да користи за дестабилизацију региона, Фабијус је нагласио да ће то бити један од тестова.

Турске власти поздравиле су споразум, оценивши да је његово постизање од кључног значаја за стабилност Блиског истока, али су упозориле Техеран да треба да преиспита своју политику по низу питања, од Сирије до Јемена.

"Треба да напустимо политику засновану на секташким поделама и посебну пажњу посветимо политичком дијалогу. Треба да допринесемо решењу спорних питања кроз дијалог. То очекујемо и од братског Ирана", истакао је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу на конференцији за новинаре.

Министар енергетике Турске Танер Јилдиз оценио је да је споразум о нуклеарном програму Иран веома позитиван развој, који би могао да деблокира инвестиције у Ирану.

Турска је, иначе, један од највећих увозника иранског гаса.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров напомиње да ће међународни ембарго на испоруку оружја Ирану остати на снази у наредних пет година, али испорука ће бити могућа у том периоду уз посебну дозволу Савета безбедности Уједињених нација.

"Што се тиче забране испоруке оружја, Русија и Кина инсистирају на укидању те забране која је међу првим ограничења која су предмет укидања. На дуге стазе, ирански партнери су се сложили са компромисом. Дакле, ембарго ће остати у наредних пет година", рекао је Лавров у Бечу, јавила је руска новинска агенција Тас.

ИРНА преноси да ће милијарде америчких долара иранске имовине замрзнуте услед уведених санкција, бити одмрзнуте, преноси иранска агенција ИРНА.

Иран је, преноси Ројтерс, прихватио и клаузулу која предвиђа да се санкције Уједињених нација поново активирају у року од 65 дана у случају да Техеран прекрши споразум.

Нацрт споразума постигнутог између Г5+1 и Ирана о иранском нуклеарном програму предвиђа да инспектори Уједињених нација имају приступ свим сумњивим иранским локацијама, укључујући војне, што би било засновано на консултацијама тих сила и Техерана, наводе дипломатски извори у Бечу.

Према тим изворима, после усвајања нацрта, током дана биће усвојена и резолуција Савета безбедности УН.

Затим ће уследити и кораци који предвиђају иранска ограничења нуклеарног програма, а у првој половини 2016. године и укидање међународних санкција Ирану.

Договор је постигнут после 18 дана маратонских преговора у Бечу између Техерана и Групе 5+1 коју чине САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска плус Немачка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво