Читај ми!

Севернокорејци раде као робови у иностранству

Око 100.000 Севернокорејаца послато је у иностранство да раде без надокнаде, пошто режим плени њихове плате и тај новац користи за куповину луксузне робе и грађевинске радове у Пјонгјангу, тврде активисти за људска права.

Директор групе за људска права "НК воч" са седиштем у Сеулу Ахн Мјеонг Чул рекао је за британски Телеграф да Ким Џонг Ун експлоатише раднике узимајући њихове плате за подмиривање личних потреба, преноси Танјуг.

"Сумњамо да он користи део новца како би куповао луксузну робу за припаднике своје елите и финансирао грађевинске радове у Пјонгјангу, које је недавно покренуо да би демонстрирао своју власт", додао је Ахн.

Активисти подсећају да Северна Кореја шаље раднике у иностранство од осамдесетих година прошлог века, али се та пракса појачала 1990-их, када је земљу захватио економски хаос и глад.

Како се наводи у саопштењу групе активиста из Севернокорејског стратегијског центра, слање радника у иностранство додатно је узнапредовало од доласка Ким Џонг Уна на власт, када је, како пишу активисти, прикупљање девиза постало од велике важности за државу без економске стабилности.

Поновно ширење те праксе је, како тврде, делимично последица повећаних међународних санкција због којих режим у недостатку новца тражи нове изворе прихода.

Зараде радника у иностранству, исплаћене у страним валутама, обезбеђују приходе од виталне важности за останак на власти Ким Џонг Унове Радничке партије, пише Телеграф.

Према проценама активиста, највећи број радника, између 20 и 25 хиљада, одлази у Русију, а велики број њих ради на Блиском истоку, у Југоисточној Азији, Африци и Кини.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво