Капетану "Коста Конкордије" 16 година затвора

Капетак крузера "Коста Конкордија" Франческо Скетино осуђен је на 16 година затвора због смрти 32 особе који су се удавиле 2012. године када је тај брод потонуо, јавља Би-Би-Си.

Суђење Скетину почело је у јулу 2013. године у Гросету у Тоскани.

Тужилац Марија Наваро је током суђења рекла да је Скетино одговоран за вишеструко убиство из нехата, изазивање несреће и напуштање брода пре него што је утврдио да су сви путници на сигурном.

Наваро је у свом завршном говору истакла да је суђење показало како је Скетино "размишљао искључиво само о себи" и да се спасао "а да није поквасио ни ципеле".

У трагедији "Коста Конкордије" живот су изгубила 32 путника и члана посаде, а крузер је размонтиран на делове.

"Конкордија", два пута већа од "Титаника", кретала се брзином од 16 чворова, а на њој се налазило 4.229 људи из 70 држава, када је ударила о стене острва Ђиљо.

Запослени на броду оптужили су капетана да је скренуо са утврђеног курса брода, за шта није имао одобрење.

Скетино, чије је суђење почело у јулу прошле године, стекао је надимак "капетан кукавица" због свог понашања након удара брода о стене.

Само 29 минута пошто је наложио путницима и посади да се евакуишу, сам капетан је напустио брод, на коме су се налазиле још стотине људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се