Читај ми!

"Боко харам" отео 276 ученица

За отмицу 276 ученица половином априла на североистоку Нигерије одговорност преузела исламистичка група "Боко харам". Отео сам ваше девојчице и продаћу их у робље, прети лидер "Боко харама".

Исламистичка група "Боко харам" преузела је одговорност за киднаповање више стотина ученица у северној Нигерији и запретила да ће их продати као "робове".

"Ја сам отео ваше девојчице", рекао је у 57. минутном снимку лидер исламистичке групе Абубакар Шекау, преноси Танјуг писање агенције АФП.

Више од 300 ученица је 14. априла киднаповано из школе у Чибоку, у држави Борно, од којих 276 и даље није пуштено, а њих 53 су успеле да побегну.

Према непотврђеним извештајима локалних лидера у Чибоку, девојчице су одведене преко нигеријске границе са Чадом и Камеруном и продате као невесте за мање од 12 долара.

У најновијем видео-снимку, вођа "Боко харама" стоји обучен у борбену униформу, испред оклопног транспортера и два камиона са митраљезима.

Поред њега су шесторица наоружаних мушкараца са покривеним лицима.

"Отео сам девојчице које су ишла у западну школу и ви сте узнемирени. Рекао сам да западно образовање мора да се укине. Девојке, треба да идете и венчате се", поручио је Шекау.

Вођа екстремиста је рекао и да ће оженити девојчице од девет и од 12 година.

Председник Нигерије Гудлак Џонатан и његова администрација су под огромним притиском међународне јавности да врате девојчице кућама.

Џонатан је обећао у свом првом јавном обраћању поводом отмице у недељу увече да ће Влада наћи девојчице и вратити их породицама.

Једна од предводница протеста који су због отмице ученица одржани у Абуџи, Сарату Ангас Ндирпаја, оптужила је данас прву даму Нигерије да је наложила хапшење како ње тако и вође протеста Наоми Мутах Њадар, тврдећи да су измислиле отмицу, јавља Танјуг.

Након целоноћног састанка у председничкој вили у Абуџи, прва дама Нигерије Пејшенс Џонатан је Ндрпају и Њадарову оптужила да и саме припадају терористичкој организацији за коју се претпоставља да је одговорна за киднаповање, преноси АП.

Прва дама Нигерије их је такође оптужила да су измислиле киднаповање како би бацили љагу на нигеријску владу и њеног мужа, а потом наложила њихово хапшење. Њадарова је још у притвору, напомиње Ндирпаја.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у суботу да Вашингтон треба да "уради све што је могуће" да помогне Нигерији у обрачуну са групом "Боко харам" и довођењу девојчица кућама.

У насиљу групе "Боко харам" на северу Нигерије је само од почетка ове године живот изгубило 1.500 људи.

Насиље је углавном ограничено на три североисточне нигеријске државе, Борно, Јобе и Адамава, које су од маја прошле године биле у ванредном стању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се