Читај ми!

Мубарак ослобођен дела оптужби

Хосни Мубарак ослобођен оптужби да је крив за убиство демонстраната 2011. године. Међутим, пошто су објављене нове оптужбе за корупцију, Мубарак остаје у притвору.

Бивши египатски председник Хосни Мубарак (84) особођен је оптужби да је крив за убиство демонстраната у време протеста који су резултирали његовим свргавањем. 

Међутим, свргнути египатски председник остаће у затвору, иако је суд одлучио да га пусти на слободу, преноси државна новинска агенција.  

Наређење за његово пуштање из затвора односило се на оптужбу за одговорност за смрт скоро 900 демонстраната који су протестовали против његовог режима 2011. Међутим, пошто су објављене нове оптужбе за корупцију, Мубарак остаје у притвору.  

Како јавља агенција МЕНА, Мубараков адвокат поднео је жалбу Апелационом суду, са тврдњом да је бивши председник у притвору дуже него што је законски максимум.

Мубарак се суочава са поновним суђењем, овога пута по оптужби да је био саучесник у убиству демонстраната у време нереда који су довели до његовог свргавања.

Врховни тужилац Египта је, такође, наредио да се покрене поновна истрага против Мубарака због корупције, што, како преносе локални медији, значи да ће Мубарак остати у притвору до 23. априла.

Бивши председник Египта се налази, судећи по званичним саопштењима, у војној болници у Каиру, где га лече од срчаних проблема.

У јануару ове године Касациони суд, највиши правосудни орган у Египту, прихватио је жалбу Мубаракове одбране на пресуду којом је осуђен на доживотни затвор и, због процедуралних пропуста, нареди ново суђење.

Прво суђење Хоснију Мубараку, у августу 2011. године, изазвало је велику пажњу како у региону тако и широм света, јер се први пут неки арапски лидер, после свргавања, нашао пред судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се