Читај ми!

Морси, нови египатски фараон?

Декретом египатског председника Мухамеда Морсија, смењен државни тужилац и наложена нова суђења званичницима режима Хоснија Мубарака. Тим одлукама Морси "узурпирао сва државна овлашћења и прогласио се новим египатским фараоном", упозорио један од лидера опозиције Мохамед ел Барадеј.

Египатски председник Мохамед Морси издао је декрет којим је себи дао широка овлашћења без могућности жалбе, а у складу с тим, сменио је државног тужиоца и наложио да се понове суђења званичницима из доба Хоснија Мубарака.

"Председник може да изда било коју одлуку или меру како би заштитио револуцију. Уставне декларације, одлуке и закони које изда председник су коначни и на њих не може да се уложи жалба", рекао је Морсијев портпарол Јасер Али, јавила је државна телевизија.

Морси је, поред тога, налажио да се понове суђења званичницима из времена власти Мубарака, који је свргнут 11. фебруара прошле године.

Према Ројтерсу, то значи да би поново могло да се суди и Мубараку, који је у јуну осуђен на доживотну казну затвора јер није спречио убиства демонстраната током побуне против његовог режима.

Том одлуком Морси је изашао у сусрет демонстрантима који су захтевали да се понове суђења званичницима који су учествовали у насиљу током прошлогодишњих антирежимских протеста.

Председник је, у складу са новим широким овлашћењима, сменио државног тужиоца Абдела Мегвида Махмуда и на његово место поставио Талата Ибрахима Абдалаха.

Морси је покушао да Махмуда смени у октобру, у настојању да умири демонстранте, али је одустао због противљења судија.

Парламент заштићен

Дектретом египатског председника ниједан правосудни орган не може да распусти парламент, у којем доминирају исламисти и који спремају нови устав.

Скупштина је на мети критика секуларне опозиције, јер у њој нису заступљени сви сегменти разноликог египатског друштва.

Ти потези ће, како оцењује агенција Франс прес, додатно погоршати односе председника са судским властима.

Један од лидера египатске опозиције Мохамед ел Барадеј рекао је да је председник овим одлукама "узурпирао сва државна овлашћења и прогласио се новим египатским фараоном".То представља "велики ударац за револуцију који би могао да има тешке последице", упозорио је Барадеј.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво