Потрага за несталим радницима хидроелектране

Број жртава несреће која се догодила прошлог понедељка у хидроелектрани у Сибиру повећан је на 66 након што су спасилачке службе пронашле још 19 тела. Потрага за још 9 радника електране се наставља.

Руски званичници саопштили су јутрос да је пронађено још 19 тела у хидроелетрани у Сибиру, чиме је број жртава несреће која се догодила прошлог понедељка повећан на 66.

Регионални званичник службе за спасавање Дмитри Кудријацев изјавио је да се још 9 радника електране Сајано-Шушенскаја у руској републици Хакасији води као нестало.

Надлежни интензивно истражују узрок снажне експлозије која је срушила зидове хидроелектране и која је изазвала поплаву постројења са турбинама.

Oдговорност за хаварију руске хидроелектране у Сибиру преузели су чеченски терористи, међутим, Кремљ то демантује, и наглашава да су то "идиотске тврдње".

Терористи су саопштили да су послали своје људе широм Русије да нападају нафтоводе и гасоводе, док је званичан став Истражног комитета при Тужилаштву Русије да нема потврде о терористичком нападу као узроку недавне хаварије у хидроцентрали.

Према речима званичног представника Комитета Владимира Маркина, у оквиру истраге проверавају се различите верзије и специјалисти за експлозивну технику Федералне службе безбедности Русије нису пронашли трагове експлозивних материјала на месту хаварије, пренео је Итар тас.

У централи на реци Јенисеј потрага за несталима, као и операција уклањања рушевина и испумпавање воде и даље трају. Воду уклања 12 снажних пумпи на дубини од 310 метара, али поступак отежава то што је вода помешана са уљем.

Председник Владе Русије саопштио је да ће породице погинулих и несталих радника из федералног буџета добити по милион рубаља, што је око 31.000 долара.

Оронула инфраструктура

Несрећа у електрани скренула је пажњу јавности на опасности оронуле руске инфраструктуре.

Руске власти су још 1998. године упозорене да је хидроелектрана Сајано-Шушенскаја у Сибиру знатно запуштена и да није безбедна, пренела је руска штампа.

Независни стручњаци су годинама апеловали на Кремљ и министре да се уложи у обнову инфраструктуре из доба Совјетског Савеза.

Међутим, због недовољне експертизе и инертности Владе, у Русији нису само опасне електране, већ и путеви, инфраструктура, возила и објекти, што доводи до несрећа.

Премијер Русије Владимир Путин у петак је посетио највећу руску и једну од највећих централа у свету и наложио инспекцију стратешких индустријских електрана и других објеката.

"Русија мора да планира редовно осавремењавање виталних делова инфраструктуре", истакао је Путин.

Са друге стране, главни економиста московске банке "УралСиб" Владимир Тихомиров рекао је да Русија мора много да уложи, између 100 и 200 милијарди долара, уколико жели да спречи даље запуштање инфраструктуре и да се то не може брзо урадити.

Према последњим статистичким подацима, око 15 одсто опреме у постројењима не може се поправити, а само 7,4 одсто уређаја у области електрана замењено је до 2007. године, од око половине којој је потребна замена.

Министар енергетике Сргеј Шматко изјавио је да ће само обнова уништеног постројења са турбинама у електрани у Сибиру коштати 40 милијарди рубаља (1,2 милијарде долара).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво