Читај ми!

Реаговања на победу Николића

Победа Томислава Николића у другом кругу председничких избора отворила је дебату о формирању нове извршне власти.

Победа Томислава Николића у другом кругу председничких избора изазвала је бројне реакције домаће и стране политичке јавности.

Аналитичар Слободан Антонић изјавио је да се у Србији победом Томислава Николића  догодио "изборни земљотрес" и да су за формирање Владе Србије "све опције у игри".

"Догодила се симболичка промена слично као када је Слободан Милошевић изгубио председничке изборе, иако је његова Социјалистичка партија Србије имала већину", рекао је Антонић у специјалној емисији РТС-а.

Антонић је навео да је резултат избора неочекиван и да су бирачи, пошто су странке владајуће коалиције добро прошле на парламентарним изборима, одлучили да казне кандидата ДС-а Бориса Тадића и то је одлучило председничке изборе.

Директор Центра за нову политику Владимир Тодорић сложио се са оценом да се догодио "изборни земљотрес" и оценио да Влада Србије неће ускоро бити формирана, као што се то претпостављало после парламентарних избора.

Аналитичар Милан Николић оценио је да је на резултат председничких избора утицала тежина економске и социјалне ситуације и незадовољство грађана радом политичке елите.

"Сада постоји могућност велике коалиције и можда би за Србију то било и најбоље, јер би земља могла да уђе у тежак и турбулентан политички период и да Влада не буде тако лако направљена", рекао је Николић.

Николић је оценио и да би у случају да Српска напредна странка формира Владу европски пут био спорији и опрезнији.

Политички аналитичар Душан Јањић је истакао да резултати председничких избора показују да је данашње гласање било "пре против Бориса Тадића, него за Томислава Николића", али напомиње и да је сада сасвим могуће да владу формирају ДС и СНС.

И представници политичких странака коментарисали су излазност и могућност нових комбинација за формирање владе.

Функционер ДСС-а Слободан Самарџић изјавио је да се договор о формирању Владе Србије не може обавити за један дан и да се не може унапред говорити о евентуалној сарадњи ДСС-а и Српске напредне странке.

"То је комликована формула. Нећу унапред ништа да кажем. Ми имамо одређен програм, као и они. Потребно је да се нађу заједничке тачке. Ако имамо више заједничких тачака онда ћемо ући, ако не, нећемо (у владу са СНС-ом)", рекао је Самарџић.

Агенције о победи Николића

Светске агенције под ознаком "хитно" објавиле су да је лидер СНС-а Томислав Николић прогласио победу у другом кругу председничких избора у Србији.

Асошиејтед прес јавио је да, како наводи, "националистички кандидат" води у другом кругу председничких избора, оцењујући да су ови избори "од кључног значаја за планове Србије да постане чланица Европске уније после изолације током деведесетих и да ће одредити да ли ће Србија наставити да политику помирења са суседима и ратним противницима".

Цитирајући речи заменика СНС-а Александра Вучића да "Србија од вечерас има новог председника, Ројтерс јавља да је штаб опозиционог лидера Томислава Николића прогласио победу над Борисом Тадићем.

Агенција додаје коментаре аналитичара да је слаба излазност ишла у прилог Николићу, чије присталице важе за дисциплинованије гласаче. Двојица кандидата се, бар на речима, не разликују много када је реч о економској политици или приступу Косову, где "Београд подржава де факто поделу по етничким линијама," оцењује Ројтерс.

Франс прес указује да је Николић обећао европски курс, али да је упозорио да неће ући у Унију по сваку цену. Током изборне кампање, Николић је успео да искористи незадовољство бирача погоршавањем економске ситуације у Србији, која има једну од највиших стопа незапослености у Европи, од 24 одсто, наводи Франс прес.

Руске агенције известиле су под ознаком "хитно" да је у другом кругу избора за председника Србије победио кандидат СНС-а Томислав Николић и да му је кандидат Демократске странке Борис Тадић честитао на победи.

Агенција РИА Новости наводи да победа Николића представља сензацију, будући да је у већини прогноза и резултата испитивања јавног мнења најављивана убедљива победа Тадића.

С насловима "Изненађење" и "Николић у вођству", електронски медији у Хрватској пажљиво су пратили објављивање првих резултата другог круга председничких избора у Србији.

Победа Томислава Николића ударна је вест у инфомативним емисијама црногорских електронских медија.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво