Почело ископавање у Белаћевцу

Код села Жиливоде, где се сумња да се налазе посмртни остаци 26-торо Срба, међу којима и тела деветорице рудара угљенокопа Белаћевац, почело испитивање земљишта. Бруно Векарић: Постоје сазнања о масовној гробници у селу Клечка, где се налазио крематоријум у којем су припадници ОВК спаљивали Србе и Албанце.

У близини села Жиливоде код Обилића, где се сумња да се налазе посмртни остаци 26-торо Срба, међу којима и тела деветорице рудара угљенокопа Белаћевац, киднапованих још 1998. године, данас је почело испитивање земљишта.

Почетку ископавања присуствовали су чланови мешовите комисије Београда и Приштине за расветљавање судбине несталих и представници Еулекса.

Присуствовали су Млађан Ђорђевић, саветник председника Србије за Косово и Метохију и Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе Србије, као и Пренк Ђетај, председник Комисије за нетала лица Владе Косова и Арсим Грџалија, форензичар косовског Министарства правде.

"Потребно ја пажљиво радити, степен по степен, док не дођемо до до дубине од 25 метара. Имали смо одрон и онда и потребно је да припазимо на људство", рекао је Ђетај.

У удружењу породица несталих Срба и других неалбанаца верују да су у околини Жиливоде покопана тела несталих рудара из копа Белаћевац. Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић очекује прве резултате тек за неколико недеља.

"Имамо податак да је ово могућа локација на којој су покопана тела 25 Срба и неалбанаца киднапованих и несталих на овом подручју. Биће потребно најмање четири недеље да дођемо до дубине од 25 метара. На тој дубини бисмо могли нешто да нађемо", рекао је Одаловић.

Форензичар Арсим Грџалиу каже да ни дубина од 25 метара неће бити довољна да се дође до опипљивих доказа.

Тек када дођемо до дубине од 25 метара, онда се отвара простор за нас форензичаре И требаће нам још пет метара дубине, јер верујемо да су тела, ако их има на 30 метара дубине, казао је Грџалиу.

Међу локалним живљем у Жиливоди било је и оних који су се противили почетку истраживања и копања терена, тврдећи да их о томе нико није обавестио.

Пренк Ђетај је објаснио да су то власници имања на којем се врши ископавање и који се не слажу са процесом јер их нико није обавестио, а траже и надокнаду за копање земљишта.

У ископавању земљишта код Жиливоде учествоваће и припадници Косовских безбедносних снага са тешком механизацијом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво