Није било трговине у случају Ганић

Апсолутно су нетачни, бесмислени и злонамерни наводи према којима је Србија понудила одустајање од гоњења Ејупа Ганића, уколико власти БиХ прихвате извињење за стравичан злочин у Сребреници, изјавила министарка правде Снежана Маловић.

Министарска правде Србије Снежана Маловић изјавила је да су апсолутно нетачни, бесмислени и злонамерни наводи, према којима је Србија понудила одустајање од гоњења Ејупа Ганића уколико власти Босне и Херцеговине прихвате извињење за стравичан злочин у Сребреници.

"Такви наводи ни на који начин неће допринети утврђивању истине и процесу помирења у региону", рекла је министарка Танјугу.

Снежана Маловић је истакла да се усвајањем Декларације о Сребреници Србија недвосмислено определила према том стравичном злочину.

"Потпуно је јасно да поштовање исказано према жртвама и захтев за изручење Ганића, због довршења кривичног поступка који се против њега води у Србији, због сумње да је починио кривично дело ратних злочина, ни на који начин не може бити предмет било какве трговине", нагласила је Маловићева.

Према њеним речима, поштовање према жртвама не зависи од њихове националности и наша је обавеза да утврдимо пуну истину и починиоце злочина приведемо правди.

"Србија је више пута до сада показала и доказала да јој политички и сваки други интрес није да ратни злочинци слободно шетају, већ да је опредељена утврђивању пуне истине о злочинима почињеним на територији бивше Југославије, јер је то дуг који сви ми имамо према жртвама и њиховим породицама, али и најважнији сегмент процеса помирења", истакла је Маловићева.

Додала је да такво опредељење Србије потврђује и чињеница да је српски парламент усвојио Декларацију о Сребреници, а да од Босне и Херцеговине зависи како ће се односити према овом јасно израженом ставу наше земље.

Првостепену одлуку британског екстрадициног суда о одбијању српског захтева за изручење, Маловићева није желела да коментарише.

"Као део извршне власти никада нисам, нити ћу коментарисати судске одлуке, како домаћих, тако и иностраних правосудних органа, али истичем да су Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду и Тужилаштво за ратне злочине у досадашњим поступцима показали да су апсолутно, кадровски и професионално, спремни да процесуирају починиоце кривичних дела ратних злочина, без обзира на њихову националност, или националност жртава", навела је Маловићева.

"Такође не желим ни да коментаришем аргументе Ганићеве одбране, јер они имају право да свог клијента бране свим расположивим средствима", навела је министарка, подсећајући да је више пута истицано да је случај Ганића искључиво ствар правосудних органа, а не политике.

Лондонски суд одбио је захтев за изручење Ганића Србији. Образлажући пресуду, судија је, између осталог, како су пренели британски медији, навео и сведочење саветника актуелног председника Председништва БиХ, који је рекао да је Београд пре неколико месеци наводно нудио да пристане на то да Ганић у Сарајеву чека одлуку лондонског суда, под условом да Сарајево не критикује резолуцију о Сребреници коју је усвојила Скупштина Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво