Караџић: Челници Фоче шверцовали оружје

Бивши председник РС Радован Караџић предочио на суђењу у Хагу извештај муслиманске војне обавештајне службе према коме су челници Фоче из СДА шверцовали оружје и наоружавали муслиманско становништво током 1991. године.

Некадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић предочио је на суђењу у Хашком трибуналу извештај муслиманске војне обавештајне службе према коме су челници Фоче из Странке демократске акције (СДА) шверцовали оружје и наоружавали муслиманско становништво током 1991. године.

У документу који је потписао начелник управе војне безбедности генерал Фикрет Муслимовић наводи се да су, између осталих Шахим Пашић, Халид Ченгић и Азим Шљиво, од самог доласка на власт после демократских избора окупили родбину око себе и започели са разним малверзацијама и шверцом орижја.

У документу који је Караџић предочио сведоку оптужбе, мировном посматрачу током ратних сукоба у БиХ Колму Дојлу, наводи се да је у том периоду прошверцовано најмање 5.200 пушака.

Дојл тврди да о поменутим чињеницама не зна ништа, јер посматрачка делегација која га је извештавала о збивањима у Фочи никад није ушла у то место пошто јој ЈНА није пружила заштиту.

"Посматрачка делегација није могла да уђе у Фочу јер их је ЈНА физички спречила, уз изговор да им не може гарантовати безбедност", изјавио је Дојл.

"Посматрачка мисија није ушла у Фочу и ја нећу ништа да нагађам", категоричан је био Дојл, који је био и лични изасланик лорда Питера Карингтона - председника међународне конференције о Југославији, а претходно, шеф посматрачке мисије тадашње Европске заједнице у главном граду БиХ.

ЈНА није могла да гарантује стабилност

Бивши председник РС указао је да су те околности биле познате нарочито Србима у Фочи, истичући да је сукоб у том граду избио јер је СДА "имала пушке и јединице, а ЈНА је требало да дође и да заштити народ али је закаснила".

Према његовим речима, ЈНА није могла да гарантује сигурност ни себи, а камоли страној делегацији.

У свом ранијем извештају о ситуацији на простору Фоче, Дојл је наводио да су Срби тамо спровели етничко чишћење на челу са Николом Кољевићем, као и да су присилно исељавали становништво.

Суђење се наставља у понедељак, када би Караџић требало да заврши унакрсно испитивање сведока Арнаута ван Линдена, а потом сведочење Роберта Донија.

Судско веће је у данас објављеном документу најавило да ће се од 31. маја суђење одвијати четири дана у седмици због експедитивности суђења, иако је Караџић раније затражио да се не суди више од три дана седмично.

Караџић је у четвртак предложио да се суђење прекине на 30 дана док се не упозна са белешкама из ратних дневника бившег комаданта Војске РС Ратка Младића, које би, како тврди, биле релевантне за испитивање сведока Донија и заштићеног сведока КДЗ088, чије је саслушање планирано након Дојла, односно Ван Линдена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво