Случај Топчидер поново пред судом

Завршено саслушање сведока у вези са погибијом двојице гардиста у касарни Топчидер 5. октобра 2004. године, изјавио заступник породица погинулих адвокат Владан Батић. Према вештачењу обављеном у САД гардисте је убила трећа особа.

Прошло је скоро пет година од погибије гардиста Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића у касарни Топчидер у Београду.

После различитих извештаја војне и државне комисије и извештаја ФБИ, још нема судског епилога.

У Војном одељењу Окружног суда у Београду судија Драган Лазаревић почео је ново саслушање сведока. Саслушана су тројица припадника Војске Србије, јер их је Министарство одбране ослободило чувања службене тајне.

Правни заступник породица погинулих гардиста Јаковљевића и Миловановића, Владан Батић, најавио је да ће и сутра бити настављено саслушање сведока пред истим судом. Саслушавање је затворено за јавност.

Батић је, уочи почетка саслушања, рекао новинарима да би до 19. јуна требало да буде саслушано десет сведока који имају непосредна или посредна сазнања о том догађају.

Отац гардисте Дражена Миловановића, Петар, сматра да је у питању враћање на почетак, "пет година стајања у месту".

Јанко Јаковљевић, отац гардисте Драгана Јаковљевића, очекује да ће правда, ипак, "изаћи на видело".

Према вештачењу које је, на захтев Окружног суда у Београду, обављено у САД, гардисте је убила "трећа особа", чиме је потврђен налаз независне државне комисије којом је руководио адвокат Божо Прелевић.

Војна истрага, којом је руководио бивши војни судија Вук Туфегџић, остала је при тврдњи да је један војник убио другог, а потом извршио самоубиство.

Туфегџић је после погибије гардиста био на челу војне комисије која је обавила увиђај и друге истражне радње и закључила да су се гардисти међусобно поубијали.

Гардисти Јаковљевић и Миловановић страдали су 5. октобра 2004. године под још увек неразјашњеним околностима, изгубивши живот на стражи у касарни на Топчидеру.

Према првим подацима које су тада саопштили Министарство одбране СЦГ и војно-истражни органи, у пуцњави је испаљено 20 метака, а оба војника погинула су од рана задобијених од метака испаљених из пушке коју је задужио Миловановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво