Позив да се пријави поседовање отровног отпада

Општина Горњи Милановац и Републичка инспекција за заштиту животне средине позивају грађане у Шумадији да хитно пријаве поседовање амбалаже са отровним отпадом из Индустрије боја и лакова "Звезда-Хелиос". Затражена помоћ Владе. Сутра почиње испитивање затрованости земљишта у целој општини.

Републичика инспекција за заштиту животне средине и Општинско веће у Горњем Милановцу апловали су на грађане у Шумадији да хитно пријаве поседовање aмбалаже са отровним отпадом из Индустрије боја и лакова "Звезда-Хелиос".

Грађани се посебно упозоравају да не просипају садржај из буради и цистерни како не би даље загађивали земљиште и водотокове, већ да о њиховом постојању, без обзира на чијем је имању, пријаве најближим полицијским станицама или инспекцијама. 

На овај начин, како је наглашено, спречиће се нестручно руковање, а стручне службе у "Звезди-Хелиосу" биће упућене да их безбедно уклоне и прописно складиште.

На ванредној седници Општинског већа, одржаној поводом загађивања животне средине, речено је да се пет година у рудничко-таковском крају непрописно одлаже амбалажа са опасним хемијским отпадом, а реаговало се тек када су постале угрожене и суседне општине.

Предузеће "Екол" Павла Брковића од 19. априла 2004. године у гружанским селима без дозволе одлаже бурад и цистерне са отровним и канцерогеним материјалом из "Звезде-Хелиоса", чији је менаџер за заштиту животне средине "непрекидно обмањивао инспекцијске органе". Амбалажа са отровним садржајем сељацима је дељена махом бесплатно.

Испитивање затрованости земљишта   

"Због наше повећане контроле у општини Горњи Милановац, у току ноћи је одвожен отпад у општине Кнић, Крагујевац и Тополу, што је други регион, па нисмо могли да им уђемо у траг", рекла је републичка инспекторка за заштиту животне средине Иванка Богојевић.

Најава министра за заштиту животне средине и просторено планирање Оливера Дулића да "Звезда-Хелиос" може да буде затворена, изазвало је очену да "радници не треба да буду колатерална штета јер треба затварати одговорне појединце".

Председник општине Дражимир Марушић саопштио је да је отровни репроматеријал стизао из увоза, а да нико није поставио питање шта ће бити са амбалажом и да се то поклапа са приватизацијом када је газдама постало скупо да га прописно депонују.

Затражена је помоћ од Владе да се постојеће стање што пре превазиђе и онемогући даље загађивање. 

Како је најављено, сутра ће почети испитивање затрованости земљишта, водотокова и изворишта у читавој општини Горњи Милановац.

Општинско веће се посебно захвалило медијима на извештавању о загађивачима животне средине из Горњег Милановца и замолило их да наставе док се сва амабалажа не пронађе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво