Суђење "црвеним береткама" за лажно сведочење

Припадници расформиране ЈСО негирали су да су дали лажни алиби некадашњем комаданту Милораду Улемеку у вези са атентатом на председника СПО Вука Драшковића у Будви.

Tројица припадника расформиране ЈСО негирали су да су дали лажни алиби некадашњем комаданту Милораду Улемеку у вези са атентатом на председника СПО у Будви.

Износећи своју одбрану у Петом општинском суду у Београду, Дејан Ивковић, Ненад Ћебић и Вукашин Вукашиновић тврдили су да су говорили истину сведочећи у Специјалном суду на суђењу за убиство некадашњег председника Србије Ивана Стамболића и покушај убиства Драшковића у Будви 2000. године.

Сва тројица су навела да остају при тим исказима, одбацујући наводе оптужнице да су својим сведочењем желели да доведу суд у заблуду.

Ивковић и Вукашиновић су навели да су у том периоду били у Будви да спроведу особу која је требало да буде ухапшена у Црној Гори (Ненада Ђорђевића из ЈУЛ-а), али да задатак није извршен због "неких догађаја". 

Истакли су да не знају да ли су четворица бивших "беретки", осуђених за убиство Стамболића и покушај убиства Драшковића, Нанад Илић, Ненад Бујошевић, Леонид Миливојевић и Бранко Берчек били у Будви у то време, јер су они били на другом задатку.

"Није ми била намера да доведем суд у заблуду, говорио сам о акцији у којој сам учествовао. Наш једини грех је што смо били у тој јединици", нагласио је Вукашиновић који је у суду  прочитао своју писану изјаву, али није жељео да одговара на питања.

Ћебић је навео да остаје при исказу датом у Специјалном суду, наводећи да ће се у овом поступку бранити ћутањем, јер сматра да је тако боље за њега.

Специјални суд, као ни Врховни суд, нису прихватили сведочење Ивковића, Ћебића и Вукашиновића, па је Улемек правоснажно осуђен на 40 година затвора као организатор злочиначког удружења које је извршило та кривична дела.

Ивковић, Ћебић и Вукашиновић сведочили су и на суђењу за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића.

Кривичним закоником, за дело лажно сведочење предвиђена је казна до пет година затвора.

Оптужницу против бивших "црвених беретки" припремило је Специјално тужилаштво, али ју је, због непостојања елемената организованог криминала, касније преузело Пето општинско тужилаштво.

Стамболић је отет 25. августа 2000. године и касније убијен на Фрушкој гори. Атентат на Драшковића у Будви изведен је 15. јуна 2000

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво