Последице изливања соне киселине саниране

Нема опасности за грађане Београда и животну средину после јучерашњег изливања соне киселине у кругу Bеоградске индустрије пива. Радови на санацији последица у фабрици завршени.

Помоћник министра унутрашњих послова за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је интервенција специјалних екипа на санацији последица јучерашњег изливања соне киселине у кругу БИП-а завршена и да за сада нема опасности по здравље грађана.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да нема знакова да је дошло до концентрације опасних материја у води и ваздуху у широј околини Београдске ундустрије пива и да није било повређених.

Мобилне Еко-токсиколошке екипе градског Завода за јавно здравље Београда извршиле су потребна мерења загађености воде и ваздуха и утврђено је да нема опасности за грађане и животну средину.

У кругу Београдске индустрије пива на Мостару, јуче је изливена хлороводнична киселина из танка капацитета 25 тона. Нико од радника није повређен, саопштено је у тој фабрици.

На више места су се јавила димна испарења, а у кругу фабрике је пуштена вода да би се киселина разблажила и да би се смањио њен штетни утицај, речено је у "БиП-у".

Директор производње "БИП-а" Драган Јовановић рекао једа је из цистерне  исцурела једна до две тоне киселине и да су предузете све мере предострожности. 

Према изјавама очевидаца, до цурења киселине је дошло зато што је попустило бетонско постоље испод цистерне од 25 тона и пукла је цев, којом се та хемикалија транспортује на производну линију и њоме перу цевоводи.

Из републичке Еколошке инспекције најављено је испитивање случаја и евентуално предузимање неопходних мера према одговорнима.

Начелник градског центра за узбуњивање и обавештавање Љубиша Мајсторовић рекао је да је тај Центар благовремено обавестио Републичку еколошку инспекцију, Републичку водопривредну инспекцију, као и ВМА и Хитну помоћ о изливању хлороводоничне киселине фабрици "БИП".

Мајсторовић је додао да се "те службе слажу у оцени да опасности за здравље грађане нема" и рекао да тај центар није примио ниједан позив грађана у вези са сметњама у дисању. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво