Извештај о албанским злочинима у Савету Европе

Српско Тужилаштво за ратне злочине предало Савету Европе извештај у злочинима почињеним над косовским Србима, потврдио за Интернет портал РТС портпарол Тужилаштва Бруно Векарић. Више од 40 прилога и 130 сведока злочина.

Српско тужилаштво за ратне злочине предало је Савету Европе обиман извештај о злочинима почињеним над косовским Србима,  рекао је портпарол Тужилаштва Бруно Векарић.

Извештај, како је објаснио Векарић, треба да буде достављен Дику Мартију, специјалном известиоцу Парламентарне скупштине Савета Европе за истрагу о трговини органима отетих Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије.

"Извештај садржи 41 прилог, и обиман материјал у коме су и изјаве 130 сведока и који је од великог значаја за овај предмет", навео је Векарић, и истакао да се долазак Мартија у Београд очекује ускоро.

"Циљ слања извештаја Тужилаштва за ратне злочине Савету Европе јесте да кључне институције обаве истрагу која ће расветлити злочин. Очекујемо иницијативу канцеларије ОЕБС-а и Савета безбедности УН. Албански тужилац не говори истину, а свеобухватна истрага мора испитати и места гробница Срба и других неалбанаца", истакао је Векарић.

Истрага Савета Европе, на захтев Београда али и читавог низа међународних невладиних организација, покренута је како би се испитали наводи о судбини око 300 Срба отетих на Косову у лето 1999. године.

Налази истраге коју су српске власти покренуле још прошлог лета потврђују писање некадашње главне тужитељке Хашког суда, Карле дел Понте о монструозним злочинима и кражи органа киднапованих Срба, чија су тела закопана у масовним гробницама на северу Албаније.

Албански истражитељи, као и власти у Приштини, одбили су да покрену истрагу о овом случају, наводећи да читава прича представља "прљаву пропаганду" против Косова. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво