Косовска полиција у Истоку ухапсила повратника Жарка Зарића

Косовска полиција ухапсила је у Истоку Жарка Зарића, повратника у Љубожду, пренео је РТС-у председник општинског органа Малиша Ђурић. Стратегија Приштине је очигледно да периодичним и готово насумичним хапшењима због наводних ратних злочина буде убијена свака помисао на повратак више од 200.000 прогнаних Срба, каже Марко Ђурић.

Жарко Зарић је ухапшен у близини православне цркве у центру Истока. Био је у цркви и пошто је напустио црквено двориште ухапсила га је група полицајаца.

Зарић је повратник од 2017 године. У полицији још нису саопштили мотив његовог хапшења.

Из Косовске полиције РТС-у је саопштено да је хапшење уследило на захтев косовског Специјалног тужилаштва. Ухапшени је упућен на испитивање.

За детаље и мотив хапшења полиција упућује на Специјално тужилаштво.

Портал Косово онлајн, међутим, наводи да је Зарић ухапшен због наводног ратног злочина.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је хапшење Зарића бруталан пример инструментализације правосуђа на Косову и Метохији у кампањи систематског застрашивања српског народа у покрајини.

"Храбри појединци, који одлучују да се врате на своја огњишта у енклавама јужно од Ибра, сасвим сигурно су најугроженија демографска група на европском континенту, а међународна заједница, уколико јој је стало до сопствених вредности, мора да коначно стане у њихову одбрану", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче да је стратегија Приштине очигледно да периодичним и готово насумичним хапшењима због наводних ратних злочина буде убијена свака помисао на повратак више од двеста хиљада прогнаних Срба. 

"Захтевамо хитно ослобађање Жарка Зарића, или пружање кредибилних доказа да се он основано сумњичи за тешко кривично дело, иако је пре три године као повратник на КиМ прошао све провере приштинских привремених институција. Канцеларија за Косово и Метохију ће, у сваком случају, нашем сународнику обезбедити адвоката и сву потребну правну помоћ", поручио је Ђурић. 

Српска листа најоштрије осуђује неосновано хапшење повратника Жарка Зарића.

"Очекујемо да међународна заједница најхитније реагује на репресију која се врши над недужним људима", истиче Српска листа.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара