Вучевић поднео кривичну пријаву против Александра и Андреја Вучића

Потпредседник СНС-а Милош Вучевић поднео је кривичну пријаву против председника Србије Александра Вучића и његовог брата Андреја Вучића, како би се правосудно утврдила истина и отклонила било каква сумња у њихову умешаност у случај "Јовањица" и везе са власником тог имања.

"Грађани Србије заслужују истину, а она је само једна", рекао је Вучевић новинарима после подношења пријаве.

Он је рекао да су информације у медијима и на друштвеним мрежама о наводном утицају председника Вучића и његовог брата са узгајањем марихуане на пољопривредном добру Јовањица, што је пре неколико година било солидно пољопривредно добро, узнемириле јавност, и суд треба да утврди да ли је реч о клевети или истини.

"Ради се о информацијама које су доспупне свима и које су узнемириле јавност и не могу оставити никога равнодушним и не смеју остати на нивоу 'Твитер истрага', односно политичих дневних закључака", рекао је Вучевић.

Вучевић је кривичну пријаву поднео Републичком јавном тужилаштву, од којег, како је рекао, очекује да ургентно истражи те наводе, утврди истину и јавно саопшти да ли су Вучићи повезани са Јовањицом или су аутори тих навода лагали и измишљали.

"Тужилаштво мора грађанима да саопшти истину, па уколико се наводи испоставе као нетачни, и да се ради о гнусним лажима и клеветама, неко ће морати да одговара због лажних исказа", рекао је Вучевић новинарима.

Он је прецизирао да је пријаву саставио са својим адвокатом и да није определио кривично дело, јер је то на тужилаштву да утврди – да ли има дела или не, као и да је у њој побројао све исказе и наводе изнете током последњих 20 дана.

Каже да је пријаву поднео, јер то нико није урадио, а истина мора да се зна, јер су ово најгоре тврдње против председника и његове породице до сада изнете.

"Ово није питање дневне политике и како гледате на политичке теме. Ово је питање – да ли председник и његов брат штите некога ко производи опијате", рекао је Вучевић.

Осврнуо се и на наводе у последња два дана, након што је најавио подношење пријаве, а у којима се тврди да ће његова пријава бити лажна.

"Како може бити лажна кривична пријава? Је л' то значи онда да су наводи из пријаве лажни и да су нам они који су последњих 20 дана износили оптужбе на рачун Александра и Андреја Вучића у претходних 48 сати рекли да је то све неистина?", навео је Вучевић.

Пренео је и да један "судија политичар", који је ослободио "гњиланску групу", на Твитеру даје бесплатне правне савете, односно "упозорава" га да би због подношења лажне кривичне пријаве могао да сноси одговорност, што је, сматра Вучевић, покушај његовог застрашивања.

"Уз дужно поштовање наших пријатеља у Јужној Америци, овога нема ни у Јужној Америци и ово је скандалозно. Држите 15 конференција за новинаре, објавите 15-20 твитова, али не поднесете кривичну пријаву", рекао је он и нагласио да верује у институције, тужилаштво и суд.

Очекује да ће тужилаштво позвати на саслушање и пријављене и оне који су оптужбе против њих износили, позивајући се на наводна сазнања да су ухапшени власник Јовањице Предраг Колувија и Андреј Вучић разговарали пред Колувијино хапшење.

Осумњичени у случају "Јовањица" демантовао је пре два дана писања појединих медија да је након хапшења телефонирао Андреју Вучићу, брату председника Александра Вучића.

Милош Вучевић је јуче најавио да ће поднети кривичну пријаву истичући да више нико неће имати правног простора да не реагује и да ће сваком у Србији бити јасно шта је истина у вези са Јовањицом. 

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 10. дец 2019, 08:52) - Ana Zemun [нерегистровани]

PRAVDA

Postoje institucije i pravosudni organi, pa neka utvrde istinu. Vreme je da već jednom, oni koji šire laži, snose posledice za onošto izgovaraju i objavljuju.

(уторак, 10. дец 2019, 00:02) - anonymous [нерегистровани]

Сербыстан.

А шта ако је и један "дневно политички" навод истина?
Шта ће онда да се деси?
Неко ће дати оставку?
Јавно признати?
А ови што су изнели "доказе" ће се повући ако се испостави да су лагали?
Кривично ће одговарати?

Ма дајте људи, па политичари говоре лажи брже него што мисле.

(понедељак, 09. дец 2019, 21:12) - Воронцов [нерегистровани]

Мислим да је ово погрешно урађена тужба

Тужба се оправдано подносу када онај ко је подноси против неког има доказе да је тај извршилац неког дела, а тужба без доказа јесте бесмислена.То јест ако не постоје никакви докази то јест ако је све је ствар измишљотине и пропаганде онда ако се има поверењ у надлежне институције довољно је званично саопштење надлежних институција. Ако неко клевеће а нема доказе онда је оправдано против таквог дићи оптужбу.

(понедељак, 09. дец 2019, 19:18) - anonymous [нерегистровани]

Pobogu

Pobogu ljudi.Pa na sta ovo lici.

(понедељак, 09. дец 2019, 19:18) - Duda [нерегистровани]

slucaj

Razresice se slucaj i videce se ko je kriv.

(понедељак, 09. дец 2019, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Presmesno

Dajte, ljudi molim vas. Kakva je ovo predstava.

(понедељак, 09. дец 2019, 17:11) - Радан [нерегистровани]

По ком основу он оптужује?

Да смо правна држава то би требали да раде надлежни органи, наравно ако има основа. После ће да буде да се не може судити особи за исту ствар два пута.

(понедељак, 09. дец 2019, 14:10) - Ana Gajic [нерегистровани]

Ludilo

Ludilo se nastavlja. Svet nam se smeje.
Vlast demonstira protiv opozicije, vlast stupa u strajk gladju protiv opozicije, vlast tuzi sama sebe.......
Ko imalo poznaje zakon mora znati da gradonacelnik moze odgovarati zbog lazne otuzbe!
Eto zbog cega mi mladi odlazimo iz ove drzave, mada je volimo iznad svega!!!

(понедељак, 09. дец 2019, 12:45) - A.Semjonov [нерегистровани]

Podrska

Gradonacelnik Novog Sada je s pravom zatrazio misljenje javnog tuzioca.Da se uveri da li je predsednik Srbije sa svojim bratom clan nekakve kriminalne grupe i ima li elementa krivicnog dela u optuzbama odredjenih clanova tzv.opozicije.

(понедељак, 09. дец 2019, 12:22) - Markovljev [нерегистровани]

Bolje da se bavio svojim poslom

Mislim da bi Gradonačelnik Novog Sada trebalo da se bavi svojim poslom Gradonačelnika a ne da se eksponira podnošenjem krivičnih prijava protiv Vučića.Sve to razumem i lepo je što hoće da sudskim putem očisti ime Predsednika Srbije, ali isto bi trebalo da se bavi i svojim poslom Gradonačelnika Novog Sada i bar odgovara ljudima koji mu pišu molbe i zahteve, kao što sam ja pola godine pokušavao da dodjem do pravde zašto se u Novom Sadu naplaćuje dimničarima od 34 dinara po stanu, mesečno, u zgradama u kojima niti su ti dimnjaci u funkciji niti je neko kontroliše niti koristi.Završilo se time da su mi počeli zaračunavati zateznu kamatu na neplaćene iznose a ne da se neko uključiv i Gradonačelnika na to osvrnuo i utvrdio stvarno stanje i prekinuo naplatu harača Novosadjanima.To je Vaš posao gospodine Gradonačelniče.