Укинута одлука о изручењу Вукотића

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепено решење којим је било утврђено да су испуњене претпоставке за изручење Которанина Јована Вукотића Црној Гори, која га тражи због покушаја убистава и држања оружја.

Одлуком о укидању првостепеног решења о изручењу Јована Вукотића, која је објављена на сајту Апелационог суда, Вишем суду у Београду је наложено да поново одлучи о замолници Црне Горе и отклони неправилности из укинуте одлуке.

Јован Вукотић (38) је под истрагом је црногорског тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године - Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Апелациони суд је усвојио као основану жалбу Вукотићевог браниоца Зоре Добричанин Никодиновић у којој је како каже, указано суду на чињеницу да решење Вишег суда не садржи разлоге о чињеницама које су предмет доказивања, односно у њему постоји одсуство разлога о одлучним чињеницама, због чега је донето уз битну повреду одредаба кривичног поступка.

У образложењу своје одлуке Апелациони суд подсећа да је између Србије и Црне Горе уговор о изручењу закључен 2009. године, а затим допуњен 2010. године и који су у овом случају правилно примењени у питањима која су тим уговорима уређена.

"Међутим, основано је изјављеном жалбом указано да овим уговорима нису прописане претпоставке за изручење окривљеног страној држави, већ су те претпоставке прописане одредбом члана 16. Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, због чега се примена ове одредбе Закона у конкретном случају, не може занемарити", наводи се у одлуци.

Како Виши суд ову одредбу Закона није применио, он је према ставу Апелаицоног суда, пропустио да у првостепеном решењу да разлоге о свим одлучним чињеницама нужним за доношење правилне и законите одлуке у овој кривичноправној ствари, због чега је решење морало бити укинуто.

Tражеn због покушај убиства и недозвољеног ношења оружја

Црногорске власти Вукотића траже због кривичног поступка за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољено ношење оружја и верује да је високорангирани припадник "шкаљарског клана".

Овај Которанин, иначе, има држављанство и Србије и Црне Горе. У Србији издржава казну од 15 месеци затвора због поседовања фалсификованог пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов.

Казну, која му истиче у децембру, треба да одслужи у Србији.

На саслушању поводом истраге у Црној Гори, која су обављена у Београду, Вукотић је летос негирао дело за које се терети, подносећи тужилаштву доказе о свом алибију.

Он је под истрагом је црногорског тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године - Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Кривичном пријавом подгоричке полиције која је поднета тужилаштву поред Вукотића у том случају су обухваћени и Милић Миња Шаковић и Игор Дедовић.

Према ранијим саопштењима црногорске полиције, Вукотић је осумњичен и да је 23. маја 2016. године у Котору покушао да убије Тамару Звицер, супругу једног, од како се верује вођа супарничког "кавачког клана" Радоја Звицера.

Вукотић је у притвору у Београду од септембра 2018, а притвор му се урачунава у казну затвора, што значи да ће на слободу изаћи у децембру ове године.

Ухапшен је 10. септембра 2018. године у турском летовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и већ сутрадан је депортован у Србију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се