Београд нема комуникацију са Србима притвореним на Космету

Министарка правде Нела Кубуровић каже да Београд нема никакву могућност комуникације са Србима који се налазе у притворима на Косову и истиче да је највећи проблем у изостанку комуникације са тамошњим правосудним органима, јер не одговарају на замолнице Србије.

"Немамо утицај на рад тих правосудних органа, али верујемо да ће правда на крају бити испоштована", рекла је Кубуровићева одговарајући на питања новинара након отварања реконструисане зграде Палате правде.

Посебно је указала да постоји много поступака који се воде пред приштинским органима, у којима је потребно доставити из централне Србије одређене документе и доказе – да се саслуша одређени сведок или да се да наследничка изјава.

Она је напоменула да Србија одговара на такве захтеве и шаље документа.

"Уколико неко од српских органа нешто тражи од Приштине, комуникација изостаје и не добијамо повратну информацију. Тако се угрожавају основна права грађана који овде покушавају у судском поступку да остваре неко своје право, али без довољно евиденција и доказа то није могуће", нагласила је министарка, указујући да се комуникација правосудних органа одвија преко Министарства правде, било да је реч о кривичним или грађанским стварима.

Упитана за случај убиства Оливера Ивановића, Кубуровићева каже да ни о њему Београд не добија никакве повратне информације.

"То је пример у којем је Београд апсолутно одговорио на сваку замолницу и доставио сваки тражени доказ, за разлику од Приштине која, од три замолнице није одоговрила на две, а и на ту једну је одоворила са закашњењем. Због тога се поставља питање ваљаности тих доказа", напоменула је министарка.

Упитана да ли је у комуникацији са српским судијама и тужиоцима који су интегрисани у косовско правосуђе, Кубуровићева је навела да су често у контакту.

"Наравно да ме занима и како су, да ли имају неких проблема, са чиме се суочавају. Највећи проблем је у почетку била докуметација која се добијала искључиво на албанском језику, без обезбеђивања преводилаца. Реаговали смо више пута код међународне заједнице да се та ситуација промени, али што је најбитније они раде свој посао", закључила је Кубуровићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар