Отворена реновирана Палата правде, прва рочишта од понедељка

Нова Палата правде је слика напретка целог друштва и, истовремено, бољег и већег животног стандарда, као и слика сваке болнице коју смо изградили или обнављамо, рекао је председник Србије Александар Вучић на свечаном отварању тог здања. Прва суђења у згради од 26.000 квадратних метара, почеће 4. новембра, пред Вишим судом у Београду.

После три године реконструкције, Палата правде у Београду отворила је врата.

Свечаном отварању присуствовао је председник Србије Александар Вучић, који је поручио да грађани заслужују правду и да без правде нема ни права. 

"Поносан сам и због судија, тужилаца, заменика, који ће у овој згради имати боље услове, своје кабинете, али најважније је да ће грађани који овде долазе видети бољитак и напредак", рекао је Вучић на отварању обновљене Палате правде.

Он је навео да је срећан што је после две и по године ушао у једну модерну зграду, што је посао реконструкције завршен на добар начин и што су развејане сумње оних који су нису веровали у ваљаност посла.

"Нећу ни да говорим о причама да Палате правде неће ни бити већ да ће то бити хотел у 'Београду на води' и о милион лажи које сам морао да слушам", приметио је Вучић.

У обнову зграде уложен је 21 милион евра, а Вучић је додао да тај новац није пао с неба, да је ЕУ дала девет одсто, због чега им је бескрајно захвалан, док је 91 одсто те вредности дала држава Србија.

"Ми себе треба да променимо. Ми, политичари, да мање коментаришемо рад нашег правосуђа и тужилаштва, да ви покушате да ваш рад буде још ефикаснији. Ја верујем у људе који су вредно струдирали на Правном факултету и треба да деле правду у друштву", рекао је Вучић.

Како је истакао, по изласку друштва из кризе, сада се види да ће Србија ићи напред, а људи очекују правду, више него икада пре.

"Зато је моја молба да ту правду грађанима Србије дарујете, да имају додатно поштовање према својој земљи и државним органима, да добро знају да имају због чега да верују у будућност у нашој земљи. Без правде нема ни права", подвукао је Вучић.

Председник Србије је навео да се, када је реч о владавини права у целини, мора урадити још много тога.

"Нећемо се либити да по том питању себе мењамо и исправљамо. А исто тако чуваћемо независност земље и образ свог народа, не дозвољавајући онима који нису ни у чему или су у мало чему бољи од нас, да нам држе свакодневне придике како да кажемо добар дан или добро вече", истакао је Вучић.

Додао је да је посебно срећан што је, у разговорима са запосленима, чуо да су задовољни и да је боље него што је било.

Захвалио је свима који су уложили напоре у обнови Палате правде, посебно ЕУ, јер је то, како је додао, новац пореских обвезника Уније.

"Ми ћемо наставити да обнављамо објекте у Србији, а ви нас подржавајте и у даљим пројектима", замолио је Вучић. 

"Нико није одговарао за неуспелу реформу правосуђа"

Председник Вучић рекао је да Србија и данас трпи штету, и финансијски и на друге начине, због неуспеле реформе судства из 2009. године, за коју, иначе, нико није одговарао.

"Финансијски смо претрепели велику штету, да не говорим о суштинском смислу, опстајања правде и права у земљи. Финансијски смо претрпели огромну штету, и још је плаћамо, милионе и милионе евра. Можемо то и да израчунамо. Нико није одговарао него нам још соле памет како је то била фантастична реформа", рекао је Вучић на питање новинара да ли ће за то неко одговарати или да ли је већ одговарао.

"Ако бих рекао да је требало да одговарају, онда бисте ви рекли да сам вршио притисак на тужилаштво, а то је самостални државни орган", рекао је председник.

"А, када се не свиђа нашим политичким противницима оно што раде тужилаштво и судови, онда то не само да је потпуно дозвољено, него се коментарише као притисак власти, па тако поступају тужиоци и судије", казао је Вучић.

То је игра лицемерног, зачараног круга, у којој ми морамо да се понашамо озбиљно и одговорно и да не радимо оно што раде наши политички противници, рекао је Вучић.

"Неко мора да буде и одговоран", закључио је Вучић. 

Палата правде се заједно са Вишим јавним тужилаштвом ове седмице вратила из Катанићеве улице, на стару адресу. 

Ови органи зграду Палате правде ће убудуће делити са кривичним одељењем Другог основног суда у Београду и Другим основним тужилаштвом.

Радови на реконструкцији Палате правде почели су у марту 2017, а завршени су у септембру ове године, када су почела усељења опреме и намештаја, а сада и предмета.

Правосудна зграда у Савској улици споља је задржала првобитни изглед, као заштићено ауторско дело, а у њој је извршена комплетна реконструкција судница и кабинета.

Уграђена је алуминијумска столарија, замењен је систем грејања и хлађења, вентилације, као и струјних инсталација.

Пошта је сада смештена у централни хол зграде, а у шалтер сали је повећан број места.

Отварању реновиране зграде присуствовали су, поред председника Вучића, премијерка Ана Брнабић, министарка правде Нела Кубуровић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, као и председник Вишег суда Александар Степановић, виши јавни тужилац Наташа Кривокапић, повереник за информације од јавног значаја Милан Мариновић, тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић, високи представници судова и тужилаштва.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво