Тужилаштво Механизма се противи жалби Србије у случају "радикали"

Србија је пре десетак дана поднела жалбу на одлуку судије Механизма за кривичне судове у Хагу - да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу, оптуженима за непоштовање суда, суди у Хагу а не у Србји, а пријатељ тужилаштва се успротиво жалби, тврдећи да она мора да буде одбијена.

У образложењу свог одговора на жалбу Србије који је објавио Механизам, пријатељ тужилаштва наводи да апелационо веће Механизма још није донело одлуку да ли ће уопште прихватити да разматра жалбу Србије, али да пријатељ тужилаштва свој одговор на жалбу ипак подноси за случај да Апелационо веће дозволи Србји право жалбе.

"Жалба Србије треба да буде одбијена. Србија није успела да покаже да одлука судије садржи неку конкретну грешку у примени права или да је тако неправићна или неразумна да представља злоупотребу његове дискреције", наводи се поред осталог у одговору пријатеља тужилаштва.

Он тврди да је одлука судије правична и разумна и да обухвата потпуно валидно извршавање његове дискреције, док за поднеске Србије каже да су већ били разматрани.

Нову одлуку да се Радети и Јојићу суди у Хагу, након поновног одлучивања, донео је 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Дачун, чиме је поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком је наложио да се они ухапсе и изручење Хагу.

Он сматра да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Функционери СРС-а Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља.

У питању су два сведока под псеудонимима W1 и W2 који су, према тврњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну зашиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Акају Савет Безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру је именован судија Лиу Даћун.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета спрском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво