Оптужница против Ивана Тодосијевића због изјаве о Рачку

Косовско тужилаштво подигло је пред посебним одељењем Основног суда у Приштини оптужницу против Ивана Тодосијевића, бившег министра у привременим приштинским институцијама, због наводног подстицања и ширења националне, расне, верске или етничке мржње, а поводом изјаве везане за случај "Рачак".

Иван Тодосијевић је 24. марта ове године као учесник на грађанском скупу против НАТО агресије 1999. и сећање на жртве те агресије, између осталог, рекао да је повод за тзв. "хуманитарну катастрофу" био "масакар у Рачку који је чиста измишљотина".

"Албански терористи који су све ово измислили и починили су највеће злочине на Косову и Метохији... За ово, нико није одговарао до данас... Они су чинили злочине пре НАТО агресије, убијали добре српске домаћице и полицајце на радном месту... наставили су проливање крви током агресије и чак након доласка такозване мировне мисије на Косово и Метохију, које могу да поремете јавни ред или изазову друге озбиљније последице", рекао је Тодосијевић, пренела је Коха.

Наводи се да је Тодосијевић тиме починио кривично дело подстицања националне, расне, верске или етничке мржње и нејединства.

Реагујући на подизање оптужнице, Српска листа је навела да се наставља притисак Приштине на српски народ и угледне Србе на северу Косова и Метохије и додаје да је Приштина "још једном демонстрирала силу користећи институционално насиље ради дисциплиновања српског народа".

"Подсећамо да под геслом владавине права Приштине још нико није одговарао за бројне злочине над Србима, а многи осумњичени су на слободи. Исто тако, 16 месеци нико није процесуиран због пребијања и отмице директора Канцеларије за Косово и Метохију, али и наношење телесних повреда министрима, посланицима, градоначелницима", истиче Српска листа у саопштењу достављеном медијима.

Како кажу, тзв. Косово је једино место на свету где једна етничка заједница, Срби, не могу добити правду за своје жртве, док са друге стране за Србе се уводи и вербални деликт како би се демонстрирала некаква "државност" косовских институција.

"Лидери косовских Албанаца морају схватити да никаква сила неће моћи да натера Србе да прихвате лажну историју у којој су Срби злочинци, а српске жртве ирелевантне", поручује Српска листа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво