Љуља се оптужница против Кнежевића

Страни инвеститори тврдили на суђењу бившем градоначелнику Зрењанина Горану Кнежевићу и још 20 оптужених за злоупотребе, да су сви послови у вези са закупом зрењанинског грађевинског земљишта били у складу са уговором. Кнежевићеви адвокати задовољни.

Предстваници страних компанија које су инвестирале у општину Зрењанина тврдили су на суђењу бившем градоначелнику Зрењанина Горану Кнежевићу и још 20 оптужених за злоупотребе у вези са градским грађевинским земљиштем, да за закуп земљишта у том граду ником од општинских званичника нису дали ни динар изван онога што је било предвиђено уговором.

После данашњих сведочења и јучерашње изјаве члана управног одбора Дирекције за изградњу Зрењанина Љубомира Станкова који је оспорио своју ранију анализу цене земљишта, Кнежевићеви адвокати су задовољни.

"Ми се боримо кроз судски поступак да покажемо да нема доказа за оптужбе против наших клијената. Наш циљ је добијање ослобађајуће пресуде", навео је адвокат Крсто Бобот.

Страни инвеститори су пред већем Посебног одељења Окружног суда у Београду навели да су за закуп земљишта плаћали од шест до седам евра по квадратном метру и да је новац углавном уплаћиван банкарском дознаком Трезору Републике Србије, општини Зрењанин, или Дирекцији за градско грађевинско земљиште тога града.

Милан Алибуновић, који је у спорном периоду, од 2006. до 2008. године, заступао немачку фирму "Геце", рекао је да је та фирма за закуп шест хектара градског грађевинског земљишта у Зрењанину платила седам евра по квадрату и да је новац уплаћен на рачун Трезора Републике Србије.

Ништа изван званичних докумената

Негирао је наводе оптужнице да је новац за закуп дат на руке Кнежевићу и осталим опстинским функционерима, истакавши да приликом преговора од предстваника "Гецеа" никада није тражено ништа изван онога што се наводило у званичним општинским документима.

"Цена је била седам евра по квадрату, а уговор о закупу потписан је на 99 година, а објашњено нам је да ћемо добити попуст од 10 одсто уколико новац буде уплаћен у целости одмах", рекао је сведок.

Напомињући да је немачка компанија разгледала и земљиште у Шимановцима и Инђији, Алибуновић је објаснио да је Зрењанин био најприхватљивија солуција, због јасноће у понуди, повољног географског положаја и логистике која је пружана инвеститорима.

Сведок је додао да је током преговора разговарано углавном са другооптуженим, координатором општине Зрењанин за привреду Иваном Девићем, а да су у пар наврата разговори вођени и са Кнежевићем.

Сведок Душан Ђорђевић, који има приватну консултантску фирму и који је члан управног одбора италијанске фирме "Помпеа" рекао је да је та фирма потписала уговор о закупу шест хектара грађевинског земљишта по цени од шест евра по квадратном метру.

Навео је да ни Кнежевићу, ни било коме од општинских званичника, није дат ни динар за то, већ да је 360.000 евра, колико је коштао закуп, уплаћено на рачун зрењанинске Дирекције за градско грађевинско земљиште.

Према казивању сведока, "Попмпеа" је у Зрењанина изградила фабрику површине 12.000 квадрата, у којој је запослено око 250 људи.

Нико није "чашћен"

Дарко Јовановић, адвокат из канцеларије која је заступала једну холандску фирму, навео је да је закуп два хектара земљишта плаћен по цени од шест евра по квадратном метру и да је новац уплаћен на рачун општине Зрењанин.

"Нико за то није тражио новац, нити смо било кога у вези са тим частили", истакао је Јовановић.

Горан Рабреновић, власник фирме коју је основао са страним партнером, рекао је да је за закуп два хектара земљишта у Зрењанина платио шест евра по квадратном метру.

Он је навео да му нико за то није тражио додатни новац и да је 120.000 евра уплаћено на рачун Дирекције за градско грађевинско земљиште Зрењанина.

Оптужница Специјаланог тужилаштва за организовани криминал чланове групе терети да су као службена и одговорна лица у локалној самоуправи Зрењанина и јавним предузећима, злоупотребом службеног положаја, причинили штету тој општини од најмање 150 милиона динара.

Земљиште је, како се наводи у оптужници, давано у закуп супротно одредбама Закона о планирању и изградњи, без расписивања јавних тендера, непосредном погодбом са заинтресованим особама.

Притом је наведено да су уговорене закупнине и трошкова на име уређења грађевинског земљишта утврђивани у износима знатно нижим од прописаних, супротно одлукама Скупштине општине и Града Зрењанина.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. дец 2009, 09:18) - Небојша Перић [нерегистровани]

правда

Наравно да Кнежевић није крив. То се одавно видело. Треба га што пре ослободити оптужби и омогућити му да ради како би Зрењанин поставио на место које му припада. Он то може. Он то хоће.

(четвртак, 10. дец 2009, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

a steta?

Pitam se hoce li neko i kako nadoknaditi stetu gradjanima Zrenjanina zbog zaustavljanja razvoja grada. Sigurno su mnogi investitori odustali od ulaganja u Zrenjanin zbog ovih optuzbi.
Sustina bi, ocima gradjana, trebalo da budu nova ulaganja i nova radna mesta. Koliko vidim na tome se u Zrenjaninu radilo. Nije mi jasno zasto nekom smeta kad drugi postize dobre rezultate u svrhu opsteg dobra i napretka.

(четвртак, 10. дец 2009, 08:12) - Tomislav Rajic [нерегистровани]

Inicijativa

Ok, covek je definitivno imao inicijativu i doveo strane investitore. Napravio je gresku u koracima jer je davao zemljiste mimo tendera i po ceni nizoj od propisane (to moze svoju zemlju tako da poklanja a ne i drzavnu). Utvrditi imovinsko stanje tog coveka i njegove familije i traziti poreklo novca i imovine -ako je uzimao muzicki dinar, to ce se odmah videti. Drugim recima, pogledajmo sta taj covek privatno vozi - ako je jugo osloboditi ga, ako je BMW -> robija!

(четвртак, 10. дец 2009, 07:53) - Ana [нерегистровани]

Gradonacelnik Zrenjanina

I sta sada? Ko ce sada da skine ljagu sa imena coveka?

(четвртак, 10. дец 2009, 04:56) - anonymous [нерегистровани]

knezevic

tresla se gora rodio se mis