Одаловић: Кључно је сачувати сведоке злочина ОВК

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић каже да је Београд Специјалном суду за ОВК указао да је један од приоритета да се сачувају сведоци злочина које су починили припадници тзв. ОВК, како би били санкционисани и како се не би поновила ситуација због које су Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај ослобођени у Хашком трибуналу.

Гостујући на ТВ Мост, Вељко Одаловић је рекао да је Суд упозорен да се на власти у Приштини већ 20 година налази командна структура која је представљала тзв. ОВК и која је, како каже, и даље "господар живота и смрти", те да су због тога сви сведоци, нарочито албански, угрожени.

"Харадинај и Љимај нису ослобођени у Хашком трибуналу зато што нису криви, већ зато што сведоци који је требало да потврде њихову кривцу за злочине нису живи дочекали да се појаве пред Трибуналом", навео је Одаловић.

Уверен је, каже, да ће осам сведока из извештаја о злочинима у Жутој кући бити сачувани, јер, истиче, Жута кућа не сме остати нерасветљена, зато што представља један тежак и монструозан злочин почињен над Србима.

Одаловић каже да је његов мотив да се открију и санкционишу починиоци злочина над Србима на Косову, али да као председник Комисије за нестала лица има одговорност и да се пронађу тела убијених Срба за којима се и данас трага.

"Породице имају права да знају шта се десило са њиховим најмилијима и ко је одоговоран за злочине који су почињени над њима", рекао је Одаловић.

До сада је, казао је, пронађено око 380 тела Срба и осталих неалбанаца, она су пронађена у масовним гробницама, идентификована су и предата полицији.

Одаловић истиче да је важно и да припадници тзв. ОВК који, подсетио је, себе називају командантима, буду саслушани о околностима нестанка тих лица, формирања нелегалних логора, а напомиње да ће морати да се расветли и судбина лица која су била у логорима Лапаштица, Лапушник, Јабланица.

О наводима приштинске штампе да је Хашим Тачи ангажовао адвоката, Одаловић каже да би их и он посаветовао да ангажују адвокате, с обзиром на сазнања о томе какве је злочине ОВК починила.

"Мислим да ће још људи из тзв. ОВК бити позвано да да изјаве. Не искључује се наравно да и Хашим Тачи буде један од њих, јер се у извештају Дика Мартија он помиње као кључни човек. Према томе, нека се припреме, имају право да се бране, али и ми имао право да тражимо да буду санкционисани", закључио је Одаловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво