Преминуо дечак пребачен у Тиршову из приватне болнице

Петнаестогодишњи дечак из Ниша преминуо је у суботу на Универзитетској дечјој клиници у Београду након што је довезен из приватне Опште болнице "Атлас" где је оперисан 8. јануара. Из болнице "Атлас" саопштавају да је дечак рођен са тешким деформитетом кичме који му је угрожавао рад унутрашњих органа и живот и да су родитељи прихватили ризик операције. Операција која је трајала 12 сати, успешно је обављена, а компликације су последица лошег општег стања дечака, тврде из болнице "Атлас".

С. А. (2004) из Ниша је санитетским возилом из приватне клинике превезен у суботу око 10.20 ради указивања лекарске помоћи. Преминуо је око 10.55.

Он је у београдску болницу болницу "Атлас" примљен 6. јануара ради операције кичменог стуба, а операцију је извршио доктор М. С. два дана касније.

По налогу заменика тужиоца  Вишег јавног тужилаштву у Београду тело дечака транспортовано је у Институт за судску медицину ради обдукције. Увиђај спроводи Управа криминалистичке полиције.

Саопштење болнице "Атлас"

Поводом смрти дечака огласила се и болница "Атлас" и у саопштењу навела да је пацијент имао урођени деформитет кичме који је последично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система.

"Пацијент је претходно у више наврата оперисан не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса, те недостатка једног плућног крила. Пре три године због основног обољења детету је престао рад срца и плућа, када је реанимиран, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршавала до 125 степени, што је даље реметило функције плућа и срца", напомињу у саопштењу.

Стање детета је, како се истиче, процењено као критично јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода.

"Родитељи су у потпуности били свесни тежине болести, као и чињенице да по свим околностима планирана хируршка процедура спада у категорију 'life saving surgery', односно да је операција којом се покушава спасити живот jер би у супротном смртни исход био неизбежан", напомиње се у саопштењу болнице "Атлас".

"Припреме за операцију трајале две године" 

Како наводе, због деликатности хируршког захвата припреме за операцију су трајале претходне две године.

"Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Немачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само Општа болница Атлас. Одлазак у иностранство није био могућ из финансијских разлога, због чега је у Београд позван професор спинални хирург из Немачке, уско специјализован за комплексне дечије деформитете", истиче се у саопштењу.

Хируршки захват је, наводе, урађен по свим савременим техничким захтевима, уз коришћење између осталог и интраоперативног мониторинга.

"Операције је протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати. Постигнути су сви планирани корективни захвати. Погоршања које је наступило последица је искључиво веома оштећеног општег стања – исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности детета (телесна тежина пре операције само 26 килограма). Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбежни део у лечењу драстичних урођених деформитета кичме", закључује се у саопштењу болнице Атлас. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво