Двојица Албанаца осуђена због непоштовања суда

Бивши министар културе Косова Астрит Харачија и његов сарадник Бајруш Морина осуђени су због утицаја на заштићеног хашког сведока да не сведочи на суђењу Рамушу Харадинају и осталима.

Судско веће Хашког трибунала осудило је бившег министра културе Косова Астрита Харачија и његовог сарадника Бајруша Морину на затворске казне у трајању од пет, односно три месеца због непоштовања суда, тј. утицаја на заштићеног сведока да не сведочи на суђењу бившем премијеру и једном од вођа ОВК Рамушу Харадинају и осталима.

Пошто су осуђењи у притвору већ провели по 36 дана, тај период ће им се урачунати у извршење изречене казне.

На суђењу, које је трајало од 8. до 11. септембра 2008, тужиоци су за Харачија тражили две, а за Морину годину затвора, док је одбрана тражила да буду ослобођени.

Према оптужници, Харачија и Морина су у јулу 2007. године покушали да наговоре једног заштићеног сведока да не сведочи против Харадинаја.

Том сведоку су 2005. године одобрене заштитне мере, а тужилаштво је његову нередиговану изјаву обелоданило одбрани у јануару и фебруару 2007.

Харадинај, Идриз Баљај и Лахи Брахимај и њихови тимови бранилаца су једини имали приступ овим документима.

У то време Харачија је био министар културе, омладине и спорта у косовској влади и један од оснивача Комитета за одбрану Харадинаја.

Морина је радио за њега као политички саветник заменика министра културе, омладине и спорта Косова и као хонорарни уредник косовског дневног листа "Бота Сот".

У оптужници се тврди да је, пошто је сазнао идентитет овог сведока у јулу 2007. године, Харачија наложио Морини да отпутује у земљу пребивалишта сведока би га убедио да не сведочи против Харадинаја.

Морина се са овим сведоком састао 10. и 11. јула 2007. године, а у оптужници се наводи да је министарство покрило трошкове пута.

Сведок је одбио да се повинује притиску и сведочио је на суђењу.

Судско веће Хашког трибунала је 3. априла 2008. ослободило Харадинаја и Баљаја свих оптужби за ратне злочине и злочине против човечности на Косову од марта до септембра 1998.

Брахимај је осуђен на шест година затвора за окрутно поступање и мучење две особе у штабу ОВК у Јабланици.

Судско веће је тада посебно указало на "значајне потешкоће са којима се срело у обезбеђивању сведочења већег броја сведока" током суђења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво