Сулејман Сељими, болница уместо саслушања у Хагу

Бивши шеф главног штаба Ослободилачке војске Косова Сулејман Сељими ће, уместо пред истражитеље Специјалног суда за злочине ОВК, отићи у болницу због повраћања и несвестице, јављају медији у Приштини.

Сулејман Сељими, познат и по ратном надимку "Султан", је у понедељак пребачен у болничко одељење затвора у Истоку, пошто се жалио на несвестицу, након чега су му лекари приштинске болнице одредили десетодневну терапију.

Некадашњи командант ОВК је требао да се појави пред истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК, али је већ извесно да ће саслушање бити одложено.

Оптужбе против Сељимија, када је реч о истрази коју води Специјално тужилаштво, нису обелодањене, али је некадашњи шеф главног штаба ОВК већ осуђен на 14 година затвора у оквиру суђења "дреничкој групи". Косовски врховни суд је ову пресуду, у међувремену, укинуо и суђење вратио на почетак.

Врховни суд је, у септембру, потврдио казну од седам година робије за Сељимија у процесу названом "Дреница 2".

Осим Сељимија, још један припадник "дреничке групе" Сами Љуштаку ће се, такође, средином јануара наћи у Хагу, где ће га саслушати представници тужилаштва новог суда, који је формиран како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

Сулејман Сељими је до краја 1998. године био командант главног штаба ОВК, када га је на том месту заменио Агим Чеку.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 09. јан 2019, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

planina

ovaj junak pobeze pod jorgan planinu.

(среда, 09. јан 2019, 07:14) - anonymous [нерегистровани]

Snasao se

Ovaj kako da isplanira beg og pomoc njihove policije.

(уторак, 08. јан 2019, 18:23) - anonymous [нерегистровани]

јунак

Баш јуначки, нема шта.

(уторак, 08. јан 2019, 18:05) - anonymous [нерегистровани]

Priprema za bekstvo

Sad ce lepo iz bolnice da mu omoguce da pobegne u inostranstvo i nema sudjenjaaaa.