Укинуто решење о потврђивању оптужнице против Марјановића

Апелациони суд у Београду укинуо је решење о потврђивању оптужнице против Зорана Марјановића којом се терети за свирепо убиство супруге Јелене на насипу у Борчи 2. априла 2016. и наложио Вишем суду поновно одлучивање.

То значи да није укинута оптужница тужилаштва против Марјановића већ решење суда којим је она потврђена.

Усвајањем жалби бранилаца Зорана Марјнаовића, Апелациони суд у Београду је укинуо решење о потврђивању оптужнице од 3. августа и предмет упутио првостепеном суду на поновно одлучивање, прецизирала је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

"По оцени Аплеационог суда првостепено решење је донето уз битне повреде одредби кривичног поступка, јер су разлози о чињеницама које су предмет доказивања потпуно нејасне и у знатној мери противречне због чега се чињенични и правни закључци првостепеног суда за сада не могу испитати, па се укидање показало као нужно", навела је Пиљићева.

Према њеним речима, како материјални услов за постојање оптужнице представља постојање оправдане сумње да је одређено лице починило кривично дело, по налажењу Апелационог суда у оптужници није наведен довољан и јасан скуп чињеница - које указују да је основана сумња да је Марјановић извршио кривично дело на начин како му се ставља на терет - прерасла у фазу оправдане сумње.

"Самим тим у жалбама бранилаца се основано истиче да је првостепено решење којим је потврђена оптужница - са унапред утврђеним мањкавостима, захваћено битним повредама кривичног поступка, јер је образложено уопштеним формулацијама и простим набрајањем доказа", навела је Пиљићева.

На тај начин је пропуштено да се конкретизују чињенице из којих произлази да су прукупљенни докази таквог квалитета да подижу степен сумње у оправдану сумњу, нагласила је портпаролка.

Такође, како је додала, дужност суда приликом доношења решења о потврђивању оптужнице је да утврди на који начин наведени докази упућују на постојање сваког од битних елемената кривичног дела које се окривљеном ставља на терет.

У том смислу, навела је, првостепено решење не садржи довољно јасне разлоге да постојећи докази указују на оправдану сумњу о остврености појединих елемената кривичног дела које је стављено Марјановићу на терет, а који су неопходни да се оптужница потврди.

По налогу Апелационог суда у поновном поступку одлучивања Виши суд мора да отклони повреде на које му је указан , тако што ће, према речима Пиљићеве, на одговарајући начин утврдити све чињенице које су изнете у решењу Апелационог суда након чега ће бити у могућности да донесе правилну и закониту одлуку за коју ће дати јасне и уверљиве разлоге.

Марјановић је оптужен за свирепо убиство суруге Јелене 2. априла 2016. године и терети се за кривично дело тешко убиство.

Њему је Апелациони суд у Београду у јуну укинуо притвор у којем је био девет месеци, пошто је ухапшен тек у септембру прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво