МУП у акцији "Врховни господар таме", једна особа ухапшена у Београду

Припадници МУП-а привели С. С. (1980) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord". Претресом стана и других просторија које осумњичени користи нађена је и одузета дигитална опрема.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције (УКП), у координацији са Посебним тужилаштвом за високотехнолошки криминал, учествовали су у међународној полицијској акцији "The dark overlord" (Врховни господар таме), коју је спровео амерички Федерални истражни биро (ФБИ), саопштио је МУП.

Циљ акције било је откривање већег броја лица која су, користећи име "The Dark Overlord" на интернету, од jуна 2016. године до данас неовлашћено приступали рачунарским мрежама и подацима најмање 50 жртава и крали информације и личне податке грађана САД, који укључују податке о власништву и интелектуалној својини, осетљивим подацима о здравственом осигурању, лечењу и друге.

Осумњичени су након тога упућивали уцењивачке поруке жртвама, које су садржале претње да ће информације бити јавно објављене, осим ако жртва не уплати тражени новац.

Потом су захтевали исплате искључиво у виртуелној валути биткоин, а на основу досад доступних података, жртве су уплатиле укупан износ од више 275.000 америчких долара.

Припадници МУП-а су идентификовали и привели С. С. (1980) из Београда, осумњиченог да је један од чланова хакерске групе "The Dark Overlord".

По налогу Посебног тужилаштва за високотехнолошки криминал, против њега ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћен приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради и кривично дело изнуда.

У октобру прошле године група "The Dark Overlord" тврдила је како је хакoвала податке клинике за пластичну хирургију у Лондону, те да ће објавити ко је од чланова краљевске породице био у њој на третманима.

Такође, ова хакерска група се "прославила" нападом на америчку компанију "Нетфликс" када је хаковала епизоде популарне серије "Наранџасто је ново црно" (Orange Is The New Black).

број коментара 7 пошаљи коментар
(среда, 16. мај 2018, 22:27)
Serećko Šaouić [нерегистровани]

Hakleri

Ufaćen kažete hakler u Beograd. Pa bre i men ti hakleri opeljesili račun u banku.
Srećko Šojić predsednik od stranku na Zdrav Razum.

(среда, 16. мај 2018, 14:01)
Алекса [нерегистровани]

Требало би се нагодити

...док казну служи у Србији, ако сарађује и део корисног знања пренесе на полицију и друге, како би се боље бранили од тог криминала.
Да такође нешто паметно и корисно уради за своју државу. Боље него да труне у затвору дуже него што је неопходно...

(среда, 16. мај 2018, 12:42)
vlajna [нерегистровани]

pomoc drzave

Uradite nesto po tom pitanju da ne stradaju nevini ljudi.

(среда, 16. мај 2018, 11:36)
Micko [нерегистровани]

Dobro zapazanje

Mnogo gore bi nam uradili.Kazniti decka za prekoracenje brzine u naseljenom mestu .

(среда, 16. мај 2018, 11:31)
anonymous [нерегистровани]

????

ФБИ хапси по Србији?!?!

(среда, 16. мај 2018, 10:58)
Sada [нерегистровани]

Reciprotitet

Pitam se da li bi Ameri uradili isto

(среда, 16. мај 2018, 10:51)
anonymous [нерегистровани]

Tako treba

Neka policija radi svoj posao Pohvaljujem