Србија обавестила Хаг о спремности да преузме случај радикала

Министарство правде проследило је у уторак Механизму у Хагу, који је наставио рад Хашког трибунала, обавештење да су правосудни органи Србије спремни да преузму поступак против Вјерице Радете и Петра Јојића.

"Имајући у виду чињенично стање из налога Међунарођног трибунала, кривично правне прописе Републике Србије и прописе који регулишу пружање међународне правне помоћи, испуњене су претпоставке да надлежно тужилаштво преузме кривично гоњење против наведених лица", наводи се у саопштењу Министарства правде.

Механизам у Хагу позвао је прошлог месеца власти у Србији да се изјасне да ли желе да од њега преузму случај против Радете и Јојића, које је Хашко тужилаштво оптужило за застрашивање сведока у поступку који је вођен против лидера СРС-а Војислава Шешеља.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу, пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

За Јојићем и Радетом, по наредби Трибунала, после тога су расписане су црвене Интерполове потернице са налогом за хапшење.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело – а то је Србија.

Радета и Јојић су оптужени за кривично дело непоштовања суда, односно, јер су наводно застрашивали сведоке у случају против председника СРС-а Војислава Шешеља, који је пред Трибуналом првостепено ослобођен, а сада му је пред Механизмом у току поступак по жалби Тужилаштва.

Трећи оптужени у овом случају Јово Остојић је преминуо, па је против њега поступак обустављен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво