Ухапшено 27 особа у Србији и Шпанији, заплењена марихуана

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојшa Стефановић изјавио је да је у заједничкој акцији МУП-а Србије и више европских полиција, након вишемесечнe истраге, у Шпанији и Србији ухапшено 27 особа. Осумњичени су за производњу и трговину наркотицима. Трага се за још једном особом. Током претходних месеци, од ове криминалне групе одузето је 330 килограма марихуане чија се вредност процењује на око 1,6 милиона евра.

"Управо је завршена полицијска акција коју је Министарство унутрашњих послова Републике Србије спроводило заједно са шпанском, француском, италијанском и немачком полицијом. У овој акцији, која је трајала претходних неколико месеци, ухапшено је више особа и заплењено око 330 килограма наркотика, пре свега на територији Шпаније", прецизирао је Стефановић.

На територији Шпаније је 28. фебруара ухапшено 26 особа, од којих 14 држављана Србије, затим држављани Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Литваније и Шведске.

Полиција је јуче у Србији ухапсила Нинослава Митровчана (39) и њему је одређено задржавање до 48 часова. Он је данас саслушан у Тужилаштву за организовани криминал, које је донело наредбу о спровођењу истраге против њега.

Судија за претходни поступак предложио је да се Нинославу Митровчану одреди притвор у трајању од 30 дана.

Приликом последњег хапшења у Шпанији заплењено је 2.337 садница марихуане у различитим фазама зрелости, 75,2 килограма већ обране марихуане, 56.000 евра, четири возила, један мотор и два ватрена оружја калибра 38 "специјал" и девет милиметара "парабелум".

Ова организована криминална група се терети да је у периоду од јула 2017. до фебруара 2018. године у Шпанији организовала неовлашћену производњу марихуане типа сканк.

Сумња се да је групу у Шпанији организовао српски држављанин С. Т. (52).

Он је, како се сумња, са осталим члановима групе инсталирао више илегалних лабораторија за производњу марихуане у изнајмљеним вилама у Барселони, коју би након завршеног процеса производње сушили и паковали а онда продавали разним криминалним групама у земљама Европске уније.

Осумњичени су поред Шпаније деловали и у још пет других земаља чланица ЕУ - Француској, Италији, Немачкој, Аустрији и Словенији, саопштило је Тужилаштво за организовани криминал.

Током оперативног рада који је водила српска полиција учествовали су и припадници полиција Француске, Италије и Немачке, који су током 2017. и 2018. године у више акција ухапсили седам особа - пет држављана Србије и два држављанина Румуније.

Код њих је пронађено укупно 254 килограма марихуане.

Од ове организоване криминалне групе током досадашњег рада укупно је одузето 330 килограма опојне дроге марихуане, ухапшене су 34 особе, а за једном се интензивно трага.

Акција је изведена у сарадњи Тужилаштва за организовани криминал, МУП-а Србије и шпанске полиције, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

У саопштењу се наводи да је на основу података Тужилаштва шпанским колегама омогућено да спроведу истрагу која је трајала осам месеци. 

Министар Стефановић је рекао да српска полиција наставља рад на овом случају, детаљно сагледавајући све остале криминалне групе које могу бити повезане са овим особама.

"Ово је била акција у којој је Србија имала значајну улогу и желимо да будемо једна од водећих полицијских снага Европе, која улаже све више ресурса у борбу против организованог криминала и нарко-трафикинга. За нас је важно да заједничким радом са регионом и Европом спречимо да дрога долази до наше деце", закључио је Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво