Повратничкој породици код Клине запаљен стог сена

Породици Вулић, у Рудицама код Клине, ноћас је запаљен стог сена, припремљен за исхрану стоке током зимског периода.

Ватра је избила око поноћи, пренела је РТС-у Смиља Вулић, којој су са два одрасла сина, пољопривреда и узгој стоке једина егзистенција у том повратничком селу.

"Изгорела је већина од 300 бала сена, спакованих за прехрану стоке", навела је Вулићева, која није могла да говори како је дошло до паљевине, нити о мотивима и евентуалним починиоцима.

Полиција је са ватрогасцима успела да након два сата акције, угаси ватру.

Извршен је прелиминарни увиђај, а истрага ће бити настављена и данас.

Председник привременог органа општине Клина Божидар Шарковић изјавио је РТС-у да ће породици Вулић бити обезбеђено сено за стоку до пролећа, док не стигне свежа храна.

У Рудицама од 2009. године живи седам српских повратничких породица, са више од 20 чланова.

Козарев: Напади на имовину Срба у функцији ширења страха

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да и наизглед минорни инциденти попут крађе стоке и паљења летине Срба на КиМ захтевају одлучну реакцију, пре свега међународне заједнице, јер су напади на имовину увек у функцији стварања атмосфере неспокојства и страха.

"Последњи случај паљења сена српских повратника у околини Клине јесте најотворенија претња свима онима који би и помислили да се врате на своја предратна имања", наводи Козарев, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Истакао је да ће Канцеларија за Косово и Метохију посредством општинских привремених органа настојати да, кад год је то могуће, обештети наше сународнике у оваквим ситуацијама, наводећи да је напад на имовину напад на егзистенцију, будући да се српске повратничке породице претежно баве пољопривредом.

"Апелујемо и на албанске политичке чиниоце на Косову и Метохији да јасније осуђују нападе и провокације против Срба, њихове имовине и светиња, јер напад на имовину породице Вулић у селу Рудице не може се посматрати издвојено од антисрпске хистерије која је за Божић захватила неке екстремне појединце и организације у нашој јужној покрајини", указао је Козарев.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво