САД Харадинају: Нећемо блокирати руску иницијативу за формирање новог Специјалног суда

Америчке дипломате у Приштини упозориле су представнике централних косовских власти да би могао да буде активиран "План Б" за формирање Специјалног суда, уколико важећи закон буде укинут у косовској скупштини.

Поруку Сједињених Држава пренео је вршилац дужности америчког амбасадора у Приштини, Стивен Бенкс, преноси Коха диторе.

Извори новина у кабинету премијера пренели су да је Бенкс ове недеље имао неколико састанака са шефовима институција, подсећајући их на последице које ће Косово имати укидањем Закона о Специјалном суду.

"Вршилац дужности америчког амбасадора у Приштини, Бенкс, састао се јуче са премијером Харадинајем и објаснио му последице укидања Закона о Специјалном суду. Рекао је да САД у Савету безбедности УН неће блокирати никакву руску иницијативу у вези са стварањем сличног суда", пренео је извор листа.

Синоћ су се огласиле и земље Квинте, поручивши Приштини да напусти сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о специјализованим већима.

"Такав потез поставља под знак питања посвећеност Косова владавини права и њиме се ризикује све оно што је Косово постигло. Поставља интересе одређених појединаца изнад интереса косовског друштва. Осуђујемо такав потез и свако ко то подржава одбациће партнерство Косова са нашим земљама", наглашава се у заједничком саопштењу представника земаља Квинте.

Њихова реакција уследила је након што је премијер Рамуш Харадинај изјавио да ће влада подржати став скупштине уколико буде укинут Закон о Специјалном суду и после најаве представника покрета "Самоопредељење" да ће подржати укидање Закона у косовској скупштини.

Косовски адвокат Азем Власи сматра да није могуће поништити Закон о Специјалном суду те да косовске власти беспотребно стварају напету ситуацију покушавајући да га ставе ван снаге.

Власи је у изјави за Радио Косово 2, програм на српском јеизку, да би Косово због тога могло да претрпи велике последице.

"Очигледно да они не размишљају на последице које Косово може претрпети. То може довести до тешке конфронтације са западноевропским земљама и са САД. Зато су земље Квинте још једном упозориле, али ја сам уверен да Скупштина Косова неће поништити тај Закон који је сама донеле 2015. године. Само се стварају напетости између Косова и земаља Западне Европе и САД", оцењује он.

Власи, који је и адвокат, напомиње да Закон о Специјализованим већима не може да се оспори, преноси РТК2.

"Ако имају неку информацију да ће највиши представници косовских институција бити оптужени од стране Специјалног суда, ипак овај покушај изгледа смешан, тако да можда се ради о покушају да се тргује са странцима", истиче Беким Бљакај из Фонда за хуманитарно право на Косову.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара