Сведок Кокот: Ћурувија није желео лично обезбеђење

Ћурувија није желео лично обезбеђење, није се осећао угроженим, али је коментарисао чланак у новинама да је наводно тражио бомбардовање, испричао је члан обезбеђења редакције "Дневног телеграфа" Игор Кокот, као сведок у Специјалом суду.

Сада би могао сваки грађанин на улици да ме убије, пренео је Ћурувијин коментар Кокот, на суђењу оптуженима за убиство власника и уредника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Чурувије.

Он није поменуо о ком листу је реч, али су раније током суђења саслушани сведоци поводом текста у Политици експрес под насловом "Ћурувија дочекао НАТО-бомбе".

Кокот, којег је као сведока предложила одбрана, рекао је да му се Ћурувија није жалио да га прислушкују или да му прете, осим што је поменуо новински чланак, као и да је био кући када је чуо да је Ћурувија убијен.

Када сам дошао видео сам прекривено тело у пасажу испред зграде где је становао и где су биле нове просторије редакције, испричао је Кокот, какав је призор затекао на месту убиства Ћурувије 11. априла 1999.

Говорећи о периоду који је непосредно претходио убиству, Кокот је рекао да Ћурувија није излазио пет, шест дана из стана а да је на дан кад је убијен кренуо у град са Бранком Прпом на ручак.

На питање тадашњег дежурног члана обезбеђења редакције да ли је потребно да буде са њим током шетње, препричао је Кокот, Ћурувија је рекао да не треба.

Кокот је рекао да су он или неко од припадника обезбеђења били са Ћурувијом како би га колима возили на пут, или су као чланови редакције присуствовали трибинама на којима је био.

Говорећи о "забрани штампања и хајци" на Дневни телеграф, Кокот је рекао да су због тога промењене просторије редакције, да су и нове имали обезбеђење на улазу у зграду, али да се одатле није видео хаустор у којем је Ћурувија убијен.

Кокот је рекао да су чланови обезбеђења остали да чувају имовину редакције још неко време не очекујући новац за то, већ из поштовања према Ћурувији за којег је навео да је био диван човек и да су имали одличне односе.

На питање одбране да ли је неко притискао децу Ћурувије после његовог убиства за плате, он је рекао да није, да нема такве информације.

Кокот је рекао да је на позив Јове Ћурувије, брата Славка Ћурувије, дошао да обезбеђује редакцију Дневног телеграфа, да евентуално неко нездовољан писањем не би малтретирао новинаре.

Говорећи где је радио као обезбеђење, он је поменуо више угоститељских објеката, као и да је раније био ангажован преко агенције "Алфа тим", чији је власник, "према причи коју је чуо", био Милорад Улемек Легија.

На питање да ли зна како се даје лично обезбеђење, он је одговорио да је тако обезбеђивао Зорана Ђинђића и Чедомира Јовановића за време протестних шетњи.

Пуномоћник оштећених, Јелене и Радета Чурувије, адвокат Слободан Ружић изјавио је, новинарима испред зграде суда, да је убиство Ћурувије политичко, али да одбрана настоји да нађе мотив негде другде, наводно због дугова Ћурувије "што нема везе са истином".

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, бранилац оптужених Милана Радоњића и Ратка Ромића, је рекла да ће коментарисати сведочење Кокота тек када буду сведочили и остали чланови обезбеђења, које је одбрана предложила.

Занимљиво је да од чланова обезбеђења тужилаштво или истражни судија нису узели изјаву пре него што су моји брањеници ухапшени, рекла је Никодиновић.

Суђење се наставља 28. новембра, за кад су планирни други чланови обезбеђења Дневног телеграша, као и вештаци.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф Државне безбедности Србије Радомир Марковић, некадашњи шеф београдског ДБ Радоњић као и некадашни припадници те службе Ромић и Морослав Курак, коме се суди у одсуству.

Тужилаштво тврди да је Ћурувије убијен из ниских побуда поналогу н.н. лица из највиших структура власти због критика власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво