Убици боксера повећана казна на 15 година затвора

Апелациони суд у Београду повећао је за пет година казну затвора Далибору Станојићу (36) и правоснажно га осудио на 15 година затвора због убиства свог станодавца Бобана Богдановића Џеље (64) из Смедеревске Паланке, бившег боксерског шампиона.

Казна од 15 година је максимална законом предвиђена казна за "обично" убиство. Станојићева девојка Анђелка Црњин правоснажно је ослобођена оптужби за убиство у саизвршилаштву, објављено је на сајту Апелациoног суда.

Првом првостепеном пресудом из новембра 2016. године која je укинута обоје су били осуђени за саизвршилаштво у убиству – Станојић на 14, а Анђелка на 10 година затвора.

Након поновљеног суђења, Виши суд у Смедереву је у јулу ове године Станојићу изрекао 10 година затвора, а Анђелки четири године затвора због помагања у убиству.

Обе казне су преиначене одлуком Апелационог суда и Анђелка је сада слободна због недостака доказа за оптужбе тужилаштва.

Станојић је осуђен јер је претукао, узео 100 швајцарских франака од Богдановића а потом га запалио 4. фебруара 2016. године. Богдановић је месец дана касније преминуо од повреда.

У образложењу пресуде Апелационог суда наводи се да нема несумњивих доказа да је Анђелка у моменту давања упаљача Станојићу знала за шта ће га он употребити, те нема доказа ни да му је она помогла у извршењу дела, а посебно да је поступала као саизвршилац. 

"Само присуство окривљене на месту извршења дела у време док Станојић задаје ударце Богдановићу, није доказ да је она саизвршилац, нити помагач у извршењу дела, јер су ударцима нанете лаке телесне повреде, које нису проузроковале смрт", навео је Апелациони суд и додао да ничим није доказано да је "она имала умишљај да учествује или помогне" у убиству Богдановића.

Њена одбрана да она то није знала и да је мислила да ће Станојић запалити цигарету ни једним другим доказом није доведена у сумњу, нагласио је суд и указао да је у недостатку доказа Анђелку Црњин ослободио од оптужбе.

Што се тиче висине казне за Станојића, Апелациони суд је имао у виду као олакшавајућу околност да је Богдановић био пијан и да је од Станојића усред ноћи тражио да се он и Анђелка иселе из његовог стана.

Такође олакшавајућа околност је и то што је био у стању смањене урачунљивости до границе битног, али не битно.

Од отежавајућих околности суд је, како се наводи, ценио његов ранији живот, као и исказану безобзирност окривљеног приликом извршења дела, узимање 100 швајцарских франака од жртве која је трпела велике патње, оставивши га немоћна и повређена да гори у пожару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво