Одбачена оптужница за злочин у Штпцима

Апелациони суд у Београду одбацио је оптужницу тужилаштва за ратне злочине из априла ове године против пет бивших припадника Војске Републике Српске због мучења и убистава 20 путника из воза у Штрпцима 1993. па је њихово кривично гоњење привремено стопирано.

Портпарол суда Мирјана Пиљић је рекла за Инсајдер, да је оптужница одбачена јер није поднета од овлашћеног тужиоца и поред тога што је 31. маја ступио на функцију нови тужилац за ратне злочине (Снежана Станојковић).

"Апелациони суд сматра да су испуњени законски услови да се донесе формално решење због околности које привремено спречавају кривично гоњење", навела је Пиљићева.

Указала је да ово решење није сметња за каснији наставак кривичног поступка, ако се отклоне процесне сметње.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду потврдило је почетком маја ову оптужницу за Штрпце, коју је претходно у више наврата враћало на допуну истраге или исправку тужилаштву.

Оптужница је подигнута против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић због сумње да су, као саизвршиоци, починили ратни злочин против цивилног становништва у местима Штрпци, Прелово и Мушићи у Босни и Херцеговини 27. фебруара 1993.

Они се оптужују да су учествовали у отмици и убиству 20 путника несрпске националности из воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар.

Како је раније саопштило Тужилаштво за ратне злочине, они се терете да су под командом Милана Лукића, у саставу Војске Републике Српске, заједно са припадницима формације "Осветници", Вишеградске бригаде и другим припадници ВРС-а нечовечно поступали, мучили и учествовали у убиставима цивила несрпске националности.

Недавно је из истих разлога била одбачена оптужница за Сребреницу, а након што је нови тужилац поднела захтев за наставак кривичног поступка сметње за наставак суђења су отклоњене и очекује се заказивање суђења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се